2013 033 021

Представити та обговорити з соціальними партнерами пропозиції профспілок і подальші спільні кроки щодо удосконалення системи соціального страхування та пенсійного забезпечення, – така головна мета круглого столу «Соціальна справедливість у соціальному страхуванні та пенсійному забезпеченні», який відбувся у рамках проведення тижня соціальної справедливості в Україні 18 лютого за ініціативи Федерації профспілок, Мінсоцполітики та Регіонального представництва Фонду Фрідріха Еберта в Україні та Білорусії.

Цей захід був спеціально підготовлений до Дня соціальної справедливості, що відзначається в Україні 20 лютого. У круглому столі взяли участь заступники Голови ФПУ Григорій Осовий та Сергій Українець, Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці Петро Цибенко, представники Міністерства соціальної політики України, Пенсійного фонду, Федерації роботодавців України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Відкриваючи засідання, заступник Голови ФПУ Григорій Осовий зазначив, що головне питання у справі досягнення соціальної справедливості у таких сферах, як соціальне страхування та пенсійне забезпечення – це, перш за все, забезпечення сталого соціально-економічного розвитку держави та надійного захисту законних прав та інтересів людини праці. «Пенсійне забезпечення – це насамперед результат стану системи оплати праці, рівня заробітних плат та доходів населення, підкреслив він. – Ми переконані у тому, що влада, суспільство мають кардинально змінювати підходи до системи оплати праці та пенсійного забезпечення. Тому необхідно здійснювати рішучі та ефективні кроки для реалізації цієї мети. Зокрема, якщо не розширювати сферу зайнятості, не боротися з нелегальною зайнятістю та тіньовою економікою, досить важко буде вирішувати це складне питання».

«Профспілки зараз здійснюють надзвичайно важливу та відповідальну справу – проводять тиждень заходів, присвячених Дню соціальної справедливості, - сказав Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці Петро Цибенко. – Ми всі – профспілки та їх соціальні партнери – маємо подивитись на реальний стан справ. А соціально-економічна ситуація в Україні дуже непроста. Якщо співвідношення ВВП України та розвинутих країн Євроспільноти становить 1:4, то рівень заробітних плат у нашій країні у 6-20 разів нижче. Ми всі маємо зрозуміти: без кардинальної реформи системи оплати праці Україна не зможе вирішити жодну соціальну проблему. Що стосується пенсійного забезпечення, то пенсійну реформу проводити вкрай необхідно, але не за рахунок підвищення пенсійного віку, а завдяки прискоренню соціально-економічного розвитку держави, виведення економіки з тіні».

Про проблемні питання, які потребують вирішення у сфері соціального страхування та пенсійного забезпечення поінформували під час круглого столу заступник керівника Департаменту соціального діалогу та соціального страхування – керівник Управління з питань соціального страхування та пенсійного забезпечення Віктор Іванкевич та завідувач відділу пенсійного забезпечення Володимир Максимчук. Вони наголосили на тому, що з метою досягнення забезпечення соціальної справедливості у цих сферах, мають бути вирішені пріоритетні завдання. Серед пропозицій профспілок: підготувати та внести зміни до законодавства, якими передбачити збільшення щорічного підвищення пенсій з 20% до 50-60% темпів зростання середньої заробітної плати в країні; підготувати пропозиції щодо поступового переходу, наприклад, протягом 2016-2030 років до призначення пенсій для всіх категорій працівників із застосуванням єдиних правил призначення та виплати пенсій; підготовка до впровадження загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування на базі Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до вимог Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та низка інших важливих та принципових пропозицій.

Учасники круглого столу запропонували включити до проекту Резолюції учасників конференції «Соціальна справедливість: гідна праця та соціальний захист» звернення до сторін соціального діалогу, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, правлінь та виконавчих органів фондів соціального страхування з пропозиціями щодо вдосконалення соціального законодавства, вирішення актуальних проблем соціально-економічного захисту прав та інтересів людини праці.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2013 033 011