IMG 6614

 

Активно проходить звітно-виборна кампанія у всеукраїнських профспілках і територіальних профоб’єднаннях. Делегати з первинок дають оцінку роботи своїх виборних органів, обговорюють найбільш чутливі питання, що хвилюють зараз працівників, визначають завдання на майбутнє.

 

У рамках проведення звітів і виборів Голова ФПУ, керівник СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий взяв участь у роботі низки з’їздів і конференцій, на яких серед інших питань профспілкові активісти наполягали на більш жорсткому контролі за здійсненням Пенсійної реформи, недопущенні обмеження пенсійних прав членів профспілок.

У цьому зв’язку Голова ФПУ Г.Осовий і його заступник С.Українець зустрілися з головою правління Пенсійного фонду України Олексієм Зарудним.

 

1.Під час зустрічі сторони обговорили актуальні питання пенсійного забезпечення громадян та зміцнення фінансової стабільності Пенсійного фонду. В ході розмови неодноразово підкреслювалося, що головним у реформуванні пенсійного законодавства має стати подолання соціальної несправедливості у призначенні пенсій. Сьогодні сотні стурбованих людей, які отримують пенсії і працюють, звертаються до Федерації профспілок, профорганів різних рівнів. Вони вкрай негативно сприйняли скорочення пенсій, а в окремих випадках мова йде про звільнення висококваліфікованих працівників пенсійного віку.  

Григорій Осовий наголосив, що члени профспілок вимагають скасування вилучення 15% пенсії працюючих пенсіонерів, запроваджене законом України від 2 березня 2015 року № 213-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення».

Не зважаючи на неправомірність такого рішення законодавців, яке порушує конституційні права громадян, ФПУ готує зразок позовної заяви, з якою члени профспілок зможуть звернутися до суду за захистом порушених прав.

Одночасно ФПУ направило звернення до повноважного ВР України з прав людини з пропозицією внести поданні до Конституційного суду про визнання даного закону неконституційними і захистити права понад 2 млн. пенсіонерів

2. Сторони погодилися, що залишається неподоланою несправедливість щодо пенсійного забезпечення. Відбувся обмін думками стосовно законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій», розробленого Пенсійним фондом і Мінсоцполітики, який передбачає впровадження в Україні єдиних для всіх громадян правил призначення пенсій у т.ч. держслужбовцям, прокурорам, суддям, народним депутатам України.

Водночас було підкреслено необхідність забезпечення прав на пільгове пенсійне забезпечення працівників, занятих у шкідливих та важких умовах праці. Голова ФПУ зазначив, що запропоноване в законопроекті запровадження накопичувальної пенсійної системи потребує додаткового обговорення із соціальними партнерами, оскільки залишається відкритим питання захисту накопичень від інфляції та компенсації вилученої частини страхового соціального внеску із солідарної пенсійної системи.

3. Профспілки в умовах економічної кризи, знецінення зарплат, пенсій та заощаджень через інфляцію виступають проти перекладення сплати частини соціального внеску з роботодавця на працівника.

У результаті перемовин досягнуто домовленості про те, що автори законопроекту проведуть його фахову презентацію 9 квітня ц.р. перед членами СПО профспілок, де відбудеться професійне обговорення документу та визначення остаточної позиції профспілкової сторони з цього питання.

Необхідно також опрацювати законодавчі зміни щодо відновлення з 1 березня щорічного перерахунку пенсій у зв’язку із зростанням середньої зарплати в Україні та врахування рівня інфляції, щоб підтримати платіжну спроможність пенсіонера, - наголосив Голова ФПУ.

Сторони дійшли спільної думки, що фінансова стабільність і справедливість пенсійної системи напряму залежить від повноти сплати роботодавцями єдиного соціального внеску, а Уряду і соціальним партнерам варто звернути увагу на детенізацію зайнятості і заробітної плати, оскільки з 200 млрд. грн.. тіньової зарплати лише бюджет Пенсійного фонду щороку недотримує близько 70 млрд. страхових внесків.

4. Нові зміни до пенсійного законодавства повинні сприяти подоланню нерівності прав понад 9 млн. пенсіонерів, пенсія яким призначалася в різні роки, починаючи з 2008 року. Це і подальші кроки щодо забезпечення поновлення соціальної справедливості у пенсійній системі і відмова від невластивих виплат, що складають майже 40 млрд. грн., щоб більш ефективно використовувати кошти, оскільки, підприємства не можуть сплачувати за пільговиків, захист від знецінення страхових коштів.

У подальшому ФПУ і Пенсійний фонд регулярно обмінюватимуться поточною інформацією про стан пенсійного забезпечення, проблеми, що виникатимуть, визначатимуть спільні дії щодо їх подолання. Очікується затвердження Урядом персонального складу правління Пенсійного фонду, до якого делеговано трьох представників СПО профспілок.

 

ІАЦ,

Управління з питань соціального страхування та пенсійного забезпечення

ФПУ