nakopichuvalna pensiyna sistema 280314

 

Парламентський Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення 13 травня розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій.

 

Цей законопроект був розроблений Урядом, одночасно на розгляд Комітету було винесено два альтернативних урядовому законопроектів.

Урядовим документом пропонується переглянути систему спеціальних пенсій, спростити її, а також прискорити запровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи.

Профспілки висловили категоричне заперечення проти такого варіанту проектую, оскільки автори не дали відповіді на такі принципові питання:

- не вказано джерела покриття тих страхових коштів, які будуть виведені із солідарної системи для накопичення персональних страхових внесків;

- у законопроекті не передбачено гарантій збереження купівельної спроможності накопичених грошей, оскільки мова їде про кошти, які накопичуватимуться протягом десятків років;

- немає жодних інструментів забезпечення доходності з цих коштів, щоб вони принесли відповідний дохід пенсіонерові у майбутньому.

Профспілки запропонували не схвалювати цей законопроект, а провести його обговорення із соціальними партнерами, молодіжними організаціями і вже після цього розглянути його на Комітеті і прийняти остаточне рішення.

18 травня ФПУ проводить круглий стіл, на який запрошено авторів усіх трьох законопроектів щодо змін у пенсійному забезпеченні, представників Комітету, парламентських фракцій, профспілкових і молодіжних організацій. Комітет підтримав цю профспілкову пропозицію і ухвалив рішення, щоб рекомендувати ВР відкласти прийняття зазначеного законопроекту до 1 грудня ц.р., щоб забезпечити йому ґрунтовне та всебічне опрацювання.

 

ІАЦ