pensi

Із набранням чинності Законом України від 17.09.2015 № 704-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», підвищився розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, який з 1 вересня ц.р. становить 1074 грн.

Перерахунку у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, підлягають всі складові розміру пенсії, які обчислюються виходячи із прожиткового мінімуму, зокрема:

(у грн.)

Найменування виплати

розмір до 1 вересня 2015 р.

розмір з  1 вересня 2015 р.

Мінімальна пенсійна виплата (відповідно до ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»)

949,00

1074,00

Мінімальна пенсійна виплата інвалідам війни та учасникам бойових дій

(з урахуванням всіх надбавок та підвищень)

Інвалідам І групи

2704,65

3060,90

Інвалідам ІІ групи

2419,95

2738,70

Інвалідам ІІІ групи

2135,25

2416,50

Учасникам бойових дій

1565,85

1772,10

Мінімальна пенсійна виплата інвалідам ЧАЕС

(з урахуванням всіх надбавок та підвищень)

Інвалідам І групи

2704,65

3060,90

Інвалідам ІІ групи

2419,95

2738,70

Інвалідам ІІІ групи

2135,25

2416,50

Мінімальна пенсійна виплата у разі втрати годувальника

на одного утриманця

949,00

1074,00

на двох утриманців

1138,80

1288,80

на трьох і більше

1423,50

1611,00

Підвищення, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

Інвалідам війни І групи

427,50

537,00

Інвалідам війни ІІ групи

379,60

429,60

Інвалідам війни ІІІ групи

284,70

322,20

Учасникам бойових дій

237,25

268,50

Учасникам війни

142,35

161,10

Учасникам війни, нагородженим медаллю

189,80

214,80

Підвищення, передбачені Законом України «Про жертви нацистських переслідувань»

Неповнолітнім в’язням

237,25

268,50

Неповнолітнім в’язням – інвалідам І групи

474,50

537,00

Неповнолітнім в’язням – інвалідам ІІ групи

379,60

429,60

Неповнолітнім в’язням – інвалідам ІІІ групи

284,70

322,20

Колишнім в’язням концтаборів та інших місць примусового тримання

142,35

161,10

Колишнім в’язням концтаборів та інших місць примусового тримання, нагородженим медаллю

189,80

214,80

У зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, також збільшуються:

- підвищення до пенсії за понаднормовий стаж (встановлюється до пенсій у розмірі 1% за страховий стаж понад 25/35 років для чоловіків і понад 20/30 років для жінок від основного розміру пенсії особи, але не більше 1% мінімального розміру пенсії);

- максимальний розмір пенсії - до 10 740 грн. (10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, до 1 вересня 2015 р. становив  9 490 грн.),

- максимальна величина заробітку (доходу), в межах якого нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування - до 23 426 грн. (17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, до 01.09.2015 р. становила 10 706 грн.).

Перерахунок мінімальної пенсії та доплати за понаднормовий стаж провадитиметься і працюючим пенсіонерам.

З 1 вересня підвищується розмір пенсії, який гарантується до виплати працюючим пенсіонерам. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» до 31 грудня 2015 р. у період роботи пенсії, розмір яких перевищує 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, виплачуються у розмірі 85%, але не менше 150%  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто 1611 грн. (раніше – 1423,50 грн.)

При цьому залишається без змін розмір пенсії починаючи з якого провадиться утримання податку з доходів фізичних осіб та військовий збір, оскільки для розрахунку оподатковуваного доходу береться величина мінімальної заробітної плати, встановлена на 1 січня звітного податкового року. Таким чином, як і раніше, оподаткування пенсій провадиться за ставкою  15% із суми пенсії понад 3654 грн., і 20% понад 12 180 грн. Військовий збір (1,5%) утримується із сум пенсій понад 3654 грн.

Підвищені пенсії із доплатою за вересень місяць будуть виплачені у жовтні відповідно до індивідуальної дати виплат. З листопада пенсії виплачуватимуться у новому розмірі. Зазначений перерахунок провадиться за матеріалами пенсійної справи, без звернення пенсіонера.

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ