засідання 0

16 жовтня ц.р. відбулося чергове засідання Громадської ради при Пенсійному фонді України.

Учасники засідання заслухали інформацію про стан виконання бюджету фонду за 9 місяців поточного року та формуванню бюджету на 2016 рік.

Головним завданням Пенсійного фонду України на нинішньому етапі вбачається необхідність забезпечення стабільної, своєчасної і в повному обсязі виплати пенсії.

За оперативними даними, за 9 місяців ц.р. видатки фонду становили 185,1 млрд. грн., із них за рахунок власних коштів профінансовано виплати на суму 120,8 млрд. грн., за рахунок коштів Державного бюджету – 58,6 млрд. грн.

Пенсійним фондом забезпечено проведення перерахунку пенсій з 1 вересня 2015 р. у зв’язку із збільшенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Зазначений перерахунок проведено понад 8 млн. пенсіонерів, внаслідок чого середній розмір пенсії становить 1691,40 грн.

Стосовно дохідної частини бюджету фонду, то вона не виконується в повній мірі, оскільки існує заборгованість перед Пенсійним фондом по єдиному внеску, яка з початку року збільшилася на 1,2 млрд. грн. і на 1 жовтня ц.р. становить 6,1 млрд. грн.  Борг по відшкодуванню підприємствами і організаціями виплати пенсій на пільгових умовах складає 8,3 млрд. грн. Спостерігається зменшення чисельності застрахованих осіб, залишаються проблеми тінізації зайнятості та доходів.

Триває робота з підготовки проекту бюджету Пенсійного фонду на 2016 рік.  Передбачається, що протягом наступного року відбудеться підвищення пенсій у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

На засіданні також заслухано інформацію щодо впровадження системи обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України на базі централізованої системи виплати пенсій. У ході запровадження зазначеної системи визначено і затверджено стандарти якості обслуговування громадян, які передбачені постановою правління Пенсійного фонду України від 30 липня 2015 р. №13-1.

З метою покращення рівня обслуговування громадян змінено систему навчання (підвищення кваліфікації) працівників органів фонду, структуру його органів.

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення