64444

 

3 листопада п.р. Верховна Рада України прийняла в цілому Закон про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (реєстр. №2775) щодо забезпечення діяльності фондів соціального страхування у період реорганізації, що дозволить завершити роботу над створенням об’єднаного Фонду соціального страхування України.

Проблема полягала в тому, що для здійснення реорганізації фондів соціального страхування шляхом їх злиття уповноважені органи цих фондів повинні прийняти рішення про припинення та утворити відповідні комісії. Така процедура визначена Законом України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”. Водночас виконавчі дирекції фондів соціального страхування, що реорганізуються, до сьогодні не були наділені такими повноваженнями, а інших органів управління, тобто правлінь фондів соціального страхування з 1 січня п.р. вже не існує. Це завадило реорганізації на довгих 10 місяців.

Профспілки наполягали на законодавчому вирішенні зазначеної проблеми з моменту прийняття Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці” від 28.12.2014 р. № 77-VІІІ, яким утворено Фонд соціального страхування України. За підтримки Мінсоцполітики та Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення ці проблеми знято.

Прийнятим 3 листопада ц.р. Законом визначено органи, уповноважені приймати рішення про припинення фондів соціального страхування, утворювати відповідні комісії для забезпечення процедури їх реорганізації шляхом злиття в установленому законом порядку. Такі повноваження надаються виконавчим дирекціям фондів соціального страхування, що реорганізуються.

 

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ