Emblem of the Pension Fund of Ukraine

 

5 листопада 2015 р. проведено виїзне засідання правління Пенсійного фонду України у  м. Бучі Київської області. Розглядалися питання про стан виконання бюджету Пенсійного фонду України за 9 місяців поточного року та роботу по формуванню бюджету на 2016 рік, про впровадження системи обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України на базі централізованої системи виплати пенсій, питання виконавської дисципліни та виконання антикорупційного законодавства в органах Пенсійного фонду України.

За 9 місяців поточного року загальна сума видатків на виплату пенсій та грошової допомоги склала 183,5 млрд. грн.

Середній розмір пенсійної виплати – 1 691,55 грн., загальна чисельність пенсіонерів – 12 275 тис. осіб.

Разом з тим, загальний обсяг доходів Фонду за січень – вересень склав 179,5 млрд. грн.

Основним джерелом наповнення бюджету Фонду є власні надходження, обсяг яких за 9 місяців склав 120,8 млрд. грн. У зв’язку із надходженням в менших обсягах, ніж передбачено бюджетом Пенсійного фонду, частини єдиного внеску, розподіленої на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, недоотримано 4,7 млрд. гривень.

З Державного бюджету України на фінансування пенсійних програм надійшло 58,6 млрд. грн., що відповідає запланованому на цей період показнику.

На жаль, залишається високою загальна сума заборгованості по платежах до Пенсійного фонду – 16,1 млрд. грн.

Зокрема, заборгованість з відшкодування пенсій, призначених на пільгових умовах працівникам, зайнятих на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, складає 8,3 млрд. гривень. За 9 місяців поточного року вона зросла на 546,6 млн. гривень. Зростання, в основному, відбулося за рахунок підприємств Донецької (173,9 млн. грн.), Львівської (97,2 млн. грн.), Луганської (88,1 млн. грн.) областей та м. Києва (49,6 млн. грн.). Із загальної суми заборгованості з відшкодування пільгових пенсій 78,4% належить державним підприємствам, в тому числі 73,5 % по підприємствах, що належать до сфери управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Заборгованість по іншим платежам до Пенсійного фонду (зі сплати єдиного внеску, страхових внесків та ін.) складає 7,8 млрд. грн.

Пенсійним фондом проводиться робота з опрацювання проекту бюджету Фонду на 2016 рік. За попередніми розрахунками очікується дефіцит бюджету на рівні 7,6 млрд. грн. (у 2015 р. – дефіцит бюджету Пенсійного фонду становитиме 17,8 млрд. грн.). Проте остаточно бюджет Фонду залежатиме від розміру єдиного соціального внеску, який  має бути встановлено на 2016 рік. При розрахунку проекту бюджету Фонду на наступний рік передбачається проведення індексації пенсій відповідно до законодавства про індексацію грошових доходів, але без видатків на щорічний з 1 березня перерахунок пенсій у зв’язку із зростанням середньої зарплати в країні (для цього потрібні зміни до законодавчих актів).  

При  обговоренні питання щодо впровадження в органах Пенсійного фонду системи обслуговування громадян на базі централізованих інформаційних технологій було зазначено, що головною передумовою побудови якісно нової системи обслуговування громадян є максимальна автоматизація та інформатизація функціональних процесів Пенсійного фонду. Можливості централізованої системи призначення та виплати пенсій були продемонстровані для членів правління Пенсійного фонду.  

Протягом 2015 року Пенсійним фондом України забезпечувалось створення централізованої системи призначення та виплати пенсій на базі електронної пенсійної справи. Головною метою створення такої системи є запровадження автоматизованої обробки даних та документів із забезпеченням максимальної доступності громадян до послуг, які надає Фонд, незалежно від місця їх проживання, надання послуг без необхідності безпосереднього звернення до органів Фонду, мінімізації часу обслуговування, а також максимального уникнення людського фактору при призначенні пенсій.

Суть полягає в тому, що для призначення пенсій особа надаватиме працівнику Пенсійного фонду оригінали документів (паспорт, трудова книжка, інші необхідні документи), які будуть скановані (оцифровані) і на підставі яких буде сформована електронна пенсійна справа. Самим працівником Пенсійного фонду буде заповнена в електронній формі заява про призначення пенсії і роздрукована, а особа, якій призначається пенсія, лише поставить свій підпис на заяві. Електронні пенсійні справи, в якій знаходитимуться пенсійні документи, всі розрахунки при призначенні та перерахунку пенсії, і будуть основним архівом, захищеним від зовнішніх втручань. Передбачається також, що пенсіонери зможуть в будь-який час через мережу інтернет знайомитися із даними своєї пенсійної справи.

Нині завершується розробка основного програмного забезпечення. Головними проблемами, які виникають на етапі впровадження системи в експлуатацію, є необхідність оновлення 80 відсотків комп’ютерної техніки в органах Пенсійного фонду України, більша частина з якої функціонує вже 10 і більше років, та належного обладнання приміщень з обслуговування громадян.

Поступове запровадження централізованої системи призначення та виплати пенсій передбачається розпочати з 1 січня 2016 року відповідно до затвердженого графіка впровадження в експлуатацію цієї системи в регіонах України. При цьому членами правління було звернено увагу на необхідність проведення широкої інформаційної роботи стосовно нової системи призначення та виплати пенсії, її можливостей та переваг. 

Членами правління також було розглянуто питання виконавської дисципліни та виконання антикорупційного законодавства в органах Пенсійного фонду України.

         За результатами обговорення прийняті відповідні рішення правління Пенсійного фонду.

 

 

Управління соціального страхування та

пенсійного забезпечення апарату ФПУ