httpcharivne info 373x300

 

4 грудня п.р. відбулося чергове засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, на якому розглядалися питання про мінімальний розмір по безробіттю на 2016 рік, про позицію сторін правління щодо ініційованих Міністерством соціальної політики України змін до законодавства про зайнятість та соціальне страхування на випадок безробіття, про вжиті Виконавчою дирекцією Фонду заходи щодо усунення порушень, виявлених у ході перевірок державними контролюючими органами, про фінансовий стан Фонду та перспективи у 2016 році, про кадрову політику та дотримання законодавства при вивільнені працівників Державної служби зайнятості України-Виконавчої дирекції Фонду тощо.

За пропозицією Виконавчої дирекції Фонду правління залишила на рівні цього року мінімальний розмір допомоги по безробіттю для осіб, які мають страховий стаж менше шести місяців та незастрахованих осіб – у розмірі 544 грн., а мінімальну допомогу по безробіттю для всіх інших застрахованих осіб – на рівні 80% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Разом з тим, профспілковою стороною правління Фонду звернуто увагу на те, що (як визнає Міністерство соціальної політики України), офіційний розмір прожиткового мінімуму на сьогодні занижений більш ніж удвічі порівняно із реальним. Оскільки такий рівень допомоги в реаліях сьогодення не може забезпечувати соціальний захист безробітних осіб, то сімʼї, в яких є безробітні, автоматично опиняються за межею бідності.

При розгляді питання щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття» сторони правління Фонду висловили свої позиції, зокрема, державна сторона зазначила, що не заперечує проти ініційованої профспілками експертизи МОП стосовно цього законопроекту. Роботодавці заявили, що не підтримують законопроект в цілому та пропонують його відхилити, а профспілкова сторона - що погоджується на продовження роботи з опрацювання цього законопроекту.

Правлінням Фонду утворено робочу комісію правління для оцінки роботи Виконавчої дирекції Фонду з усунення недоліків та порушень, виявлених в ході перевірок контролюючими органами (та у звʼязку численними скаргами від регіональних відділень Фонду на недоліки проведення внутрішнього аудиту центральним апаратом Державної служби зайнятості) у складі 3 осіб (по 1 особі від кожної представницької сторони. Звіт робочої комісії правління планується заслухати на наступному черговому засіданні правління Фонду.

Правління дало протокольне доручення Виконавчій дирекції Фонду – Державній службі зайнятості підготувати на наступне засідання правління Фонду інформацію про страхові та нестрахові активи та витрати Фонду, у т.ч. детальні розшифровки витрат у регіонах з метою всебічної оцінки фінансового стану Фонду та перспективи у 2016 році.

Профспілки висловили застереження стосовно протиправних дій під час вивільнені працівників Державної служби зайнятості України-Виконавчої дирекції Фонду та запропонували провести тристоронні консультації стосовно доцільності запланованого скорочення штатів.

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ