CП

Протягом останнього часу Кабінетом Міністрів України продовжуються цілеспрямовані дії по руйнуванню системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, порушення прав громадян на належний соціальний захист у разі хвороби, нещасного випадку на виробництві, безробіття, зниження рівня та умов пенсійного забезпечення.

В умовах постійного зростання цін і тарифів на товари і послуги не підвищуються пенсії та страхові виплати потерпілим на виробництві, зупинено їх індексацію. Запроваджено оподаткування пенсій та утримання з них військового збору, введено обмеження пенсій працюючим пенсіонерам.

У минулому році вилучено у фондів соціального страхування 2 млрд. грн. страхових коштів, а з 1 січня 2015 року зменшено розміри одноразових компенсацій потерпілим на виробництві та їх сім’ям, позбавлено застрахованих осіб права отримувати санаторно-курортне лікування за рахунок часткового фінансування з коштів соціального страхування, лікуватися у санаторіях-профілакторіях, ліквідовано здоровлення дітей та внесено ряд інших негативних змін до законодавства. Ініційована Урядом реформа щодо об’єднання фондів соціального страхування не завершена – протягом року новостворений Фонд соціального страхування так і не приступив до роботи.

Для стабілізації страхової системи Уряд бачить лише одне джерело – урізання матеріальних виплат та соціальних послуг замість наповнення фондів соціального страхування за рахунок розширення зайнятості працівників, платників єдиного соціального внеску, легалізації заробітних плат та погашення мільярдних боргів перед працівниками.

На цьому Уряд не зупинився. Законопроектом про Державний бюджет на 2016 рік знову вилучаються з фондів соціального страхування 1,8 млрд. грн. (а це недодані кошти потерпілим на виробництві – шахтарям, металургам, аграріям та іншим працівникам).

Змінами до податкового законодавства пропонується знизити з 1 січня 2016 року розмір єдиного соціального внеску майже вдвічі – до 20 %, що призведе до втрат всіх фондів соціального страхування. Однак ніяких компенсаційних фінансових джерел заміщення цих втрат не передбачається. Так, сумарний дефіцит фондів за попередніми розрахунками складе 134 млрд.грн., у т.ч. 5,7 млрд.грн. – у Фонді соціального страхування на випадок безробіття і 9,4 млрд.грн. – у Фонді соціального страхування України, 118,8 млрд.грн. – у Пенсійному фонді України.

Це означає, що працівники не отримуватимуть своєчасно виплати по лікарняних листках, знову з’явиться заборгованість з виплати пенсій, страхового відшкодування потерпілим на виробництві, безробітним і наданні соціальних послуг.

Профспілки України звертають увагу Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України на вкрай негативні для мільйонів громадян соціальні наслідки запропонованих змін, все це посилює і без того гостру напруженість в суспільстві і провокує стихійні протестні виступи.

Вимагаємо від народних депутатів України зупинити подальше обмеження прав громадян, відхилити запропоновані зміни щодо вилучення у фондів соціального страхування коштів, які належать працівникам, безпідставного зниження розміру єдиного соціального внеску, руйнування загалом системи соціального страхування, яку вибудовано за роки незалежності на кращих зразках країн ЄС.

Профспілки України заявляють, що у разі прийняття таких змін, вся відповідальність за неминучі негативні наслідки лягає на Уряд України.

9 грудня 2015 року