strahovanie 3-450x299

 

16 лютого ц.р. відбулося чергове засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, на якому розглядалися питання про Звіт Голови правління Фонду за 2015 рік, про схвалення Стратегії модернізації та розвитку Державної служби зайнятості – Виконавчої дирекції Фонду на 2016-2020 роки, про схвалення проекту бюджету Фонду на 2016 рік, про залучення на поворотній основі коштів єдиного казначейського рахунку на покриття тимчасових касових розривів тощо.

У Звіті Голови правління Фонду  зазначалось, що значна увага впродовж минулого року була приділена забезпеченню фінансової стабільності Фонду з метою забезпечення реалізації основних завдань спрямованих на забезпечення зайнятості безробітних громадян, дотримання їх соціальних гарантій. Голова правління неодноразово наголошував, що правління Фонду має робити все можливе для забезпечення зростання соціальних гарантій для громадян України. За результатами розгляду цього звіту правління надало доручення Виконавчій дирекції Фонду підготувати заходи з усунення наявних недоліків у її роботі.

Розроблений Виконавчою дирекцією Фонду проект Стратегії модернізації та розвитку на 2016-2020 роки орієнтовано на нові підходи до пошуку та забезпеченню безробітних робочим місцем з метою підвищення ефективності надання послуг шукачам роботи. Правлінням проект Стратегії взято за основу, а також прийнято рішення стосовно обговорення цього проекту на регіональному рівні за участю представників сторін соціального діалогу з подальшим проведенням у березні ц.р. підсумкового обговорення його на круглому столі (на базі Інституту підготовки кадрів Державної служби зайнятості України) та внесенням для схвалення на засідання правління у ІІ кварталі 2016 року.

В очікуванні прийняття відповідного проекту постанови Кабінету Міністрів України про перерозподіл єдиного внеску на загальнообов‘язкове державне соціальне страхування та відповідно до законодавчих змін, що набрали чинності 1 січня 2016 року, Виконавча дирекція Фонду розрахувала проект бюджету Фонду на 2016 рік з урахуванням частини єдиного внеску, що спрямовуватиметься на страхування на випадок безробіття у розмірі 7,1767%. На жаль, Уряд досі не прийняв цю постанову, тому правління Фонду вимушено було взяти запропонований варіант проекту бюджету Фонду на 2016 рік за основу з наступним розглядом та схваленням його після прийняття Кабінетом Міністрів України остаточного рішення. 

У зв’язку із різким зменшенням розміру єдиного соціального внеску з 1 січня ц.р., неодноразовим вилученням коштів Фонду та не розподілу єдиного соціального внеску за видами страхування – на сьогодні заборгованість Фонду за матеріальним забезпеченням та соціальними послугами складає 390,4 млн.грн., у т.ч. виплат допомоги по безробіттю 369,7 млн.грн. Оскільки держава, яка відповідно до чинного законодавства гарантує у сфері зайнятості соціальний захист у разі настання безробіття, не має наміру виконувати свої зобов’язання перед застрахованими особами у повному обсязі та не надає необхідні для погашення цих боргів асигнування із державного бюджету – правління Фонду вимушено погодити залучення на поворотній основі коштів єдиного казначейського рахунку до кінця поточного бюджетного року. Правління дало доручення Виконавчій дирекції розробити та надати на розгляд на наступне засідання правління Фонду заходи з нейтралізації можливих негативних наслідків такої позички.

 

Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення апарату ФПУ