Осовий на КС

 

11 березня 2016 року проведено круглий стіл «Зміцнення системи соціального забезпечення України шляхом ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці № 102», організований Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення спільно з Міжнародною організацією праці.

 

У круглому столі взяли участь народні депутати, експерти МОП, представники Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств, відомств, всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців, профспілок, науковці.

Від Федерації профспілок України взяли участь Голова ФПУ Осовий Г.В., представники галузевих профспілок та інші.

Протягом тривалого часу Федерація профспілок України та СПО об’єднань профспілок домагались та наполягали на ратифікації Європейського кодексу соціального забезпечення та Конвенції Міжнародної організації праці про мінімальні норми соціального забезпечення № 102 з метою прискорення досягнення європейських соціальних стандартів, зокрема, у сфері соціального страхування.

 

коми

 

За Генеральної Угодою на 2010-2012 р.р. (п.4.21) Кабінет Міністрів України зобов’язався вивчити питання щодо ратифікації Україною Європейської соціальної хартії (у повному обсязі), Європейського кодексу соціального забезпечення, Конвенції МОП № 102 про мінімальні норми соціального забезпечення, Конвенції МОП № 117 про основну мету та норми соціальної політики та внести відповідні законопроекти до Верховної Ради України.

Державними органами та науковими установами неодноразово вивчались питання відповідності законодавства України в частині мінімальних норм соціального забезпечення нормам Конвенції 102, інших конвенцій МОП, Європейському кодексу соціального забезпечення. І завжди за висновками проведеної такої роботи зазначалось, що по більшості положень Конвенції 102 законодавство України їм не відповідає.

Потрібно зазначити, що Угода про асоціацію між ЄС та Україною, підписана 21 березня 2014 року, вимагає від Уряду України досягнення цілей «посилення рівня соціального захисту та модернізації систем соціального захисту, зокрема щодо якості, доступності та фінансової стабільності». Тому Урядом України були підтримані пропозиції щодо ратифікації Конвенції МОП №102 про мінімальні норми соціального забезпечення.

З метою надання допомоги Уряду України та соціальним партнерам у процесі підготовки до ратифікації Конвенції МОП №102 у червні-липні 2015 року Міжнародною організацією праці було організовано в Україні декілька тристоронніх семінарів для більш глибокого вивчення міжнародних норм.

За результатами проведених тристоронніх семінарів і досліджень Міністерством соціальної політики України зроблені висновки, що Україна може ратифікувати Конвенцію МОП № 102.

 

комитКС

 

За результатами проведеної роботи Президентом України внесено до Верховної Ради України законопроект «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про мінімальні норми соціального забезпечення № 102» (реєстр. №0091 від 17.02.2016).

Під час відкриття засідання Головою Комітету Л.Денісовою зазначено, що дія Конвенції МОП №102 поширюється на 30 країн Європи, які її ратифікували, і наша країна, у разі приєднання до цього документу, стане тридцять першою. «Ця Конвенція розпочала історію свого існування з 1952 року. Можна стверджувати, що саме тоді розпочався процес створення якісно нової європейської системи соціального захисту, яка стала фундаментом для національних систем соціального забезпечення майже усіх країн Європи. Соціальне забезпечення є правом людини, і кожній людині, незалежно від того, де вона живе, має бути гарантовано мінімальний рівень базового соціального захисту. Відповідні гарантії закладені саме в Конвенції МОП №102 про мінімальні норми соціального забезпечення, і на сьогодні Україна бере на себе зобов’язання щодо ратифікації 9 з 15 її розділів», - сказала вона.

Учасниками «круглого столу» зазначалось, що аналіз положень законодавства України свідчить про те, що вітчизняні норми не лише відповідають Конвенції №102, а за деякими чинниками перевищують її мінімальні вимоги. Так, в Україні охоплено ширше коло осіб, яким гарантується соціальний захист, більш вищі деякі розміри допомог і виплат. Враховуючи, що національна система соціального захисту включає в себе розгалужену мережу соціальних пільг та виплат з дублюванням певних функцій, приєднання до Конвенції надасть змогу вибудувати систему пріоритетів у соціальній сфері та стати основою для формування виваженої соціальної політики, яка базуватиметься на міжнародних традиціях у правовій сфері та враховуватиме економічно обґрунтуванні позиції.

 

комитет

 

Виступаючи, Голова ФПУ Осовий Г.В. висловив підтримку необхідності ратифікації Конвенції, оскільки це дозволить підтягнути мінімальні розміри окремих страхових виплат і встановити гарантії їх виконання. Але разом з тим були висловлені і певні застереження. Зокрема, оскільки в Україні розміри окремих виплат є вищими порівняно з нормами Конвенції і кращими умови їх отримання, то щоб не було спокуси зменшити ці розміри і погіршити умови їх отримання. Наприклад, як це було із припиненням часткового фінансування санаторно-курортного лікування за рахунок коштів соціального страхування, чим фактично зупинено профілактичне лікування професійних та загальних захворювань, виробничого травматизму, яке забезпечувалось регулярним відновленням професійного здоров’я працівників у санаторно-курортних закладах, санаторіях-профілакторіях підприємств, учбових закладів, а також оздоровлення їхніх дітей. Адже щорічно санаторно-курортне лікування та відновлення професійного здоров’я отримувало понад 250 тис. громадян, близько 200 тис. дітей.

Ратифікація Конвенції не може погіршувати існуюче законодавство, а лише його покращувати. Голова ФПУ звернув увагу, що при ратифікації потрібно гарантувати збереження досягнутих в Україні розмірів соціальних гарантій і ні в якому випадку не звужувати матеріальні права громадян.

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ