OON-v-ukraine

ШАНОВНІ СПІЛЧАНИ!

16 березня 2016 року відбулась довгоочікувана історична подія - Верховною Радою України прийнято Закон України «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про мінімальні норми соціального забезпечення №102». Сталось те, чого ми з Вами домагались протягом останніх 10 років.

Протягом цього часу Федерація профспілок України та СПО об’єднань профспілок наполягали на ратифікації Європейського кодексу соціального забезпечення, Конвенції МОП № 117 про основну мету та норми соціальної політики та Конвенції Міжнародної організації праці про мінімальні норми соціального забезпечення № 102 з метою прискорення досягнення європейських соціальних стандартів, зокрема, у сфері соціального страхування і пенсійного забезпечення.

Відповідно до норм Генеральної Угоди на 2008-2009 рр. та 2010-2012 рр. Кабінет Міністрів України зобов’язався вивчити питання щодо ратифікації зазначених міжнародних документів та внести відповідні законопроекти до Верховної Ради України.

Державними органами та науковими установами неодноразово вивчались питання відповідності законодавства України в частині мінімальних норм соціального забезпечення нормам Конвенції 102, інших конвенцій МОП, Європейському кодексу соціального забезпечення. І завжди за висновками проведеної такої роботи урядовою стороною зазначалось, що по більшості положень законодавство України їм не відповідає.

Потрібно зазначити, що Угода про асоціацію між ЄС та Україною, підписана 21 березня 2014 року, вимагає від Уряду України досягнення цілей «посилення рівня соціального захисту та модернізації систем соціального захисту, зокрема щодо якості, доступності та фінансової стабільності». З метою надання допомоги Уряду України та соціальним партнерам у процесі підготовки до ратифікації Конвенції МОП №102 у червні-липні 2015 року Міжнародною організацією праці було організовано в Україні декілька тристоронніх семінарів для більш глибокого вивчення міжнародних норм.

Як відомо, півроку тому 16 вересня 2015 року Верховною Радою України ратифіковано Конвенцію МОП  № 117. За результатами проведених тристоронніх семінарів і досліджень, та за наполегливої позиції профспілок, Міністерством соціальної політики України нарешті були зроблені висновки, що Україна може ратифікувати також Конвенцію МОП № 102.

11 березня 2016 року на підтримку ратифікації в Україні зазначеної Конвенції проведено «круглий стіл», організований Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення спільно з Міжнародною організацією праці. У круглому столі взяли участь народні депутати, експерти МОП, представники Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств, відомств, всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців, профспілок, науковці. У виступі від СПО обʼєднань профспілок Голова ФПУ Осовий Г.В. чітко зазначив позицію щодо ратифікації Конвенції.

За результатами проведеної роботи Президентом України внесено до Верховної Ради України законопроект «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про мінімальні норми соціального забезпечення № 102» (реєстр. №0091 від 17.02.2016), який успішно ратифікувала Верховна Рада 253 голосами.

Соціальне забезпечення є правом людини, і кожній людині, незалежно від того, де вона живе, має бути гарантовано мінімальний рівень базового соціального захисту. Відповідні гарантії закладені саме в Конвенції МОП №102 про мінімальні норми соціального забезпечення.

Аналіз положень законодавства України свідчить про те, що вітчизняні норми не лише відповідають Конвенції №102, а за деякими чинниками перевищують її мінімальні вимоги. Так, в Україні охоплено ширше коло осіб, яким гарантується соціальний захист, більш вищі деякі розміри допомог і виплат. Враховуючи, що національна система соціального захисту включає в себе розгалужену мережу соціальних пільг та виплат з дублюванням певних функцій, приєднання до Конвенції надасть змогу вибудувати систему пріоритетів у соціальній сфері та стати основою для формування виваженої соціальної політики, яка базуватиметься на міжнародних традиціях у правовій сфері та враховуватиме економічно обґрунтовані позиції.

Ратифікація цієї Конвенції МОП дозволить підтягнути мінімальні розміри окремих страхових виплат, зокрема, пенсії за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника, на випадок безробіття, встановити гарантії їх виконання. Також Федерація профспілок України буде наполягати на відновлені фінансування за рахунок коштів соціального страхування оздоровчих заходів, зокрема лікування в санаторно-курортних закладах, санаторіях-профілакторіях, оздоровлення дітей, оскільки частиною другою «Медична допомога» Конвенції 102 передбачено надання застрахованим особам медичної допомоги профілактичного чи лікувального характеру, у разі хворобливого стану особи, з метою підтримання, відновлення чи поліпшення здоров'я захищеної особи та її спроможності працювати і задовольняти свої особисті потреби. Саме ці вимоги задовольняли існуючі послуги, що надавались за рахунок страхових коштів санаторно-курортними закладами, які належать до закладів охорони здоров’я.

У всіх випадках, потрібно зазначити, що ратифікація Конвенції не може погіршувати існуюче законодавство, а лише його покращувати на користь громадян України.

Це вагомий здобуток українських профспілок, які наполегливо та послідовно домагались ратифікації цих основоположних Конвенцій Міжнародної організації праці. Тепер наше завдання буде контролювати виконання вимог ратифікованих конвенцій, а також домагатись ратифікації Європейського кодексу соціального забезпечення та Європейської соціальної хартії (у повному обсязі).

Голова ФПУ                                                                                                            Г.В. Осовий