262317

 

У контексті рішень Президії ФПУ щодо посилення соціального діалогу та взаємодії з органами державної влади 10 жовтня Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий провів робочу зустріч з Міністром соціальної політики України Юлією Соколовською.

 

Мінсоцполітики, яке опікується питаннями зайнятості, оплати праці, соціального захисту, пенсійного забезпечення, соціального страхування тощо, є найбільш наближеним до сфери діяльності профспілок. Тому саме із ним профспілки традиційно підтримують діалогові відносини та співпрацюють вже протягом багатьох років.

На цьому акцентувалось у ході розмови, де було обговорено низку питань щодо подальшої співпраці профспілок і Міністерства в умовах запланованих змін.

Зокрема, йшлося про те, що КМУ ініційований перерозподіл деяких повноважень між Мінсоцполітики та новоутвореним Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Зазначений законопроект розроблено та без попереднього його обговорення з профспілками передано на розгляд до профільного парламентського Комітету. У зв’язку із цим, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ висловив деякі застереження стосовно переліку функцій, які планується вилучити з відання Мінсоцполітики, а саме: формування системи оплати праці, ведення соціального діалогу, інспектування праці та ін. Також, як стало відомо, пропонується відірвати мінімальну зарплату від прожиткового мінімуму, що категорично не сприймається профспілками, і не може бути підтримано. Адже, прожитковий мінімум – це базовий показник, відносно якого формується вся система оплати праці, а також необхідний набір товарів і послуг, який дозволяє відтворювати потенціал працівника до праці, тому, щоб уникнути хаосу в оплаті праці, такий крок потребує подальшого обговорення.

За словами Юлії Соколовської, Мінсоцполітики й надалі буде займатись питанням соціального страхування, формуванням прожиткового мінімуму, визначення державних соціальних стандартів і гарантій. Враховуючи це, Григорій Осовий акцентував на необхідності прискорення формування складу Урядової сторони у складі Фонду обов’язкового соціального страхування, оскільки на сьогодні виникли проблеми із забезпеченням виплат застрахованим особам, дефіцит бюджету Фонду та ін.. Міністр поінформувала, що відповідне подання Міністерством внесено до Уряду і висловила сподівання, що найближчим часом це питання буде вирішено.

У ході зустрічі обговорено питання щодо співпраці з реалізації положень Генеральної угоди на 2019-21 рр. Голова СПО об’єднань профспілок звернув увагу на необхідності формування складу урядової робочої комісії по забезпеченню виконання і контролю за реалізацією Генугоди, по аналогії як це зроблено профспілками та стороною організацій роботодавців, а також затвердити заходи з виконання Генугоди. Міністр відповіла, що над цим зараз працюють в Міністерстві.

Григорій Осовий нагадав, що існує ще одна важлива площадка для соціального діалогу - Національна тристороння соціально-економічна рада, яка на сьогодні поки що не функціонує через те, що Урядом не сформовано в ній своєї сторони. Голова СПО об’єднань профспілок, який одночасно є співголовою НТСЕР від профспілок, закликав до скорішого проведення цієї роботи та відновлення діяльності НТСЕР, як важливого органу, який у тристоронньому форматі обговорює і ухвалює стратегічні рішення з розвитку нашої держави.

У відповідь на це Юлія Соколовська запевнила, що відповідні акти, які розробляються Міністерством, будуть спрямовуватись на розгляд до профспілок, як це передбачено законом та нормами Генеральної угоди, міністр підтвердила настрій на подальшу співпрацю.

 

Прес-центр ФПУ