IMG 20200721 100316

21 липня ц.р. у Києві у Будинку профспілок відбулось засідання Робочої комісії об'єднань профспілок для ведення колективних переговорів, укладення  Генеральної угоди на 2019-2021 рр. та здійснення контролю за її виконанням.

На початку роботи перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін наголосив на необхідності актуалізації окремих розділів діючої Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин з урахуванням ситуації, спричиненої карантином та існуючим соціально-економічним становищем в країні.

Він нагадав, що у ході робочої зустрічі представників профспілок і роботодавців з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем 17 червня ц.р., профспілками було порушено питання стосовно подальшої спільної роботи над виконанням Генугоди, що віднайшло підтримку глави Уряду. Прем’єр дав доручення Міністру економіки України Ігорю Петрашку очолити робочу групу від урядової Сторони, яка висловила свою готовність розглянути профспілкові пропозиції до діючої Генугоди.

IMG 20200721 100348

Такі пропозиції були напрацьовані групами по напрямам і представлені на розгляд Робочої комісії, яка їх обговорила і затвердила на сьогоднішньому засіданні.

Далі ці пропозиції розгляне СПО об’єднань профспілок, засідання якого анонсовано на 23 липня ц.р., і після їх остаточного затвердження вони будуть направлені соціальним партнерам для ознайомлення та врахування у подальшій роботі.

Серед актуальних змін, що пропонуються профспілками до діючої Генугоди, зокрема, такі:

-  створення умов для розвитку виробництва в Україні продукції з високою доданою вартістю, відродження діяльності існуючих та створення нових національних високотехнологічних підприємств;

- з метою  забезпечення соціального захисту працівників сприяння якісному, своєчасному, об’єктивному проведенню розслідувань нещасних випадків та гострих професійних захворювань на виробництві, зокрема пов’язаних з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19;

- недопущення вивільнення працівників з підприємств, які тимчасово призупинили або скоротили виробничу діяльність та надання послуг через кризові явища в економіці та введення Урядом карантинних заходів внаслідок пандемії;

IMG 20200721 101530

- виділення коштів на реалізацію програм захисту працівників від часткового безробіття;

- здійснення заходів для збільшення мінімальної заробітної плати з метою її перевищення з 1 січня 2021 року фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Кабінету міністрів України пропонується забезпечити постійне представництво уповноважених представників профспілкової Сторони та Сторони роботодавців на засіданнях КМУ та Урядових комітетів для представлення своєї позиції.

А також - не допускати розгляд та прийняття нормативно-правових актів, які стосуються соціально-економічних, трудових прав та інтересів працівників і роботодавців, без їх узгодження зі Сторонами соціального діалогу.

 IMG 20200721 101436

 Прес-центр ФПУ