IMG 511024c68a7818fe2dee0eb1f5e8c7f1 V

18 серпня п.р. у приміщенні Українського союзу промисловців та підприємців (УСПП) у режимі ZOOM-конференції відбулося засідання Президії Національної тристоронньої соціально-економічної ради (НТСЕР).

У його роботі взяли участь  Співголова НТСЕР від профспілкової сторони, Голова ФПУ Григорій Осовий,  заступник Співголови Національної ради від профспілкової сторони, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

Головував на засіданні Голова Національної ради, Голова Об'єднання організацій роботодавців України, Президент УСПП - Анатолій Кінах.

На засіданні було розглянуто питання щодо:

- проведення засідання Національної ради;

- затвердження Плану заходів із реалізації окремих Пріоритетних напрямів діяльності Національної ради у ІІ півріччі 2022 року;

- створення умов для розвитку соціального діалогу в адміністративно-територіальних одиницях середнього рівня (об’єднанні райони) та окремі технічні питання діяльності НТСЕР.

IMG 012127e09d79fe65e74dfab8c0c26a3a V

Було вирішено, що НТСЕР на черговому засіданні (заплановано – на другу декаду вересня)  розгляне план роботи на наступний період.  Засідання планується провести за участі представників від урядової сторони. Головними пріоритетами діяльності соціальних партнерів - уряду, профспілок і роботодавців визначено проведення релокації підприємств, стимулювання самозайнятості, створення робочих місць в Україні, підтримку промислового виробництва та експорту тощо.

Національна рада підготувала рекомендації до проєкту Держбюджету на 2023 рік. Їх погоджуватимуть із урядовою стороною, проведуть відповідні консультації, а затвердять також на наступному засіданні НТСЕР.

Під час обговорення наголошувалось на тому, що за останнє півріччя та під час війни Національна рада сконцентрувала свої зусилля на міжнародному напрямі роботи. Зокрема, стосовно підтримки світовими організаціями України в її протистоянні російській агресії.  Були проведені зустрічі із генеральним директором Міжнародної організації праці Гаєм Райдером, взято участь в засіданні Генеральної асамблеї Міжнародної асоціації економічно-соціальних рад (МАСЕРПІ). Завдяки зусиллям НТСЕР деякі європейські члени даної організації навіть призупинили свою участь в МАСЕРПІ, де цьогоріч головує агресор рф.

IMG 50bcde5408dda5bf29255384582a7590 V

Окрім того, НТСЕР активно опікується осучасненням трудового законодавства, в тому числі, з питань оплати праці, безпеки праці на робочому місці, шляхом його адаптації до відповідних міжнародних та європейських стандартів. Йшлося про те, що за кордоном на сьогодні перебуває до 5 млн. наших співвітчизників, в Україні ж рівень безробіття сягнув 35%. Тому зараз питання захисту прав найманого працівника – це стимули до повернення економічно активних співгромадян з-за кордону.

З усіх розглянутих питань прийнято відповідні рішення.

6df855b3 2537 405a ad17 be5aad15ba74

Управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання,

Пресцентр ФПУ