БЛЮ

 

«Солідарність проти корупції. Антикорупційна діяльність профспілок: найкращі практики, досвід та перспективи» - така назва дводенної міжнародної конференції, яка почала роботу 16 травня у Києві. На конференції виступив заступник Голови Федерації профспілок України Олександр Шубін.

 

Мета заходу, який організовано Центром Солідарності в Україні, – продемонструвати унікальну роль і потенціал профспілок та правозахисних організацій у антикорупційній діяльності. Профспілковими активістами та експертами громадських організацій проведено презентації з протидії корупції та їх взаємозв’язок з правом на свободу об’єднання. Учасники обговорюють стан захищеності викривачів корупції, інші аспекти моніторингу корупції на місцевому й загальнонаціональному рівнях та плани для нових кампаній з протидії корупції.

 

БЛЮ2

Конференцію відкрив Директор програм Центру Солідарності в Україні Трістан Масат. У його виступі та виступі виконавчого директора цього Центру Шани Бадер-Блау зазначалось, що, на думку експертів, основними перешкодами на шляху подолання корупції є відсутність політичної волі, супротив державних органів до реформ та менталітет українців. Крім того, було визначено основні види корупційної діяльності, серед яких перше місце посідає хабарництво з метою прискорення рішення/отримання дозволу. Друге та третє місце, відповідно, посіли зловживання службовим положенням задля отримання незаконних переваг та запити на «відкат» з метою забезпечення виграшу у тендері.

 

БЛЮ3

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська проінформувала про те, які загрози стосовно корупційних дій є зараз в Україні та про те, як з цим проводиться боротьба.

БЛЮ8

 

У своєму виступі на конференції заступник голови ФПУ Олександр Шубін, перш за все, наголосив на тому, що таке ганебне явище, як корупція можна подолати тільки спільними зусиллями, консолідацією дій влади та суспільства.

Треба зрозуміти, підкреслив він, що визначну роль у цьому процесі має зіграти соціальний діалог. Тільки через спільне обговорення питань протидії корупції та спільні дій органів державної влади, роботодавців та профспілок можна ефективно та результативно боротися з корупцією та окремими її проявами.

 

БЛЮ1

Олександр Шубін заявив, що, на жаль, багато процесів щодо формування соціально-економічної політики держави проходять не прозоро, без широкого обговорення з громадськістю. Як приклад він навів бюджетний процес на рівні держави та місцевих органів влади. «Є норма, що проект Держбюджету має бути обговорено з соціальними партнерами – роботодавцями та профспілками, - зазначив він. – Але як на рівні Кабінету міністрів, так і на місцевому рівні ця норма не виконується. Чому? Тому що є намагання перевести вирішення державних та місцевих проблем у режим ручного керування».

Заступник Голови ФПУ закликав учасників конференції активізувати вплив громадськості на процес боротьби з корупцією, починаючи процес очищення з тих організацій, які вони представляють.

 

БЛЮ6

На конференції також виступив Голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець. Він навів конкретні приклади корупційних дій. «Нам неможна лякатися погроз з боку корупціонерів та тих, хто їх покриває, - зазначив Михайло Волинець. – Для майбутнього нашої країни, для життя та розвитку наступних поколінь ми маємо рішуче та ефективно боротися з проявами корупції та конкретними корупціонерами».

 

БЛЮ7

17 травня пройдуть обговорення в групах серед профспілківців та представників громадянського суспільства.

 

Прес-центр ФПУ