121

 

19 травня у КМУ відбулось представлення проекту Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік.

 

У роботі засідання від профспілок взяв участь в.о. заступника Голови ФПУ Олександр Шубін. Коментуючи документ, він зокрема нагадав, що минулого тижня Голова ФПУ, керівник СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий особисто передав новопризначеному Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману пакет профспілкових пропозицій до Плану дій Уряду.

- Попередній аналіз проекту Пану підтверджує, що ціла низка пропозицій профспілок віднайшли в ньому своє відображення, - зазначив О.Шубін. – Оскільки робота ще не завершена, нам знадобиться підсилити соціальний блок документу, але до нього вже увійшли такі запропоновані профспілками розділи як реформа системи оплати праці, внесення змін до системі управління фондами соціального страхування, реформа державної служби, ухвалення нового Трудового кодексу, підвищення розміру мінімальної пенсії для проведення індексації у зв’язку з інфляцією, призначення диференційованого розміру пенсій, фінансування профтехосвіти не лише за рахунок місцевих, але й з державного бюджету та ін.

Окремими пунктом у Плані виділена робота над ухваленням нової Генеральної угоди, що також можна вважати позитивом.

Профспілки вбачають таку схему: країні необхідно насамперед створення нових робочих місць, що має привести до збільшення доходів працюючих, це у свою чергу – до зростання внутрішнього попиту і до наповнення бюджету і підвищення рівня соціальної захищеності тих верств населення, які цього потребують.

Саме таку концепцію покладено в основу проекту Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, який, за словами Прем’єр-міністра, розроблений за участю фахівців ради реформ, групи радників при КМУ спільно із соціальними партнерами.

Її основним змістом є створення в країні необхідного економічного підґрунтя для відродження промислового виробництва, зростання інтенсивності сільського господарства. Передбачається державна підтримка діяльності малих сільськогосподарських підприємств.

Профспілки вважають за необхідне, щоб до Плану дій Уряду окремим пунктом було включено розділ про реформування ринку праці, зокрема запровадження ефективної системи прогнозування підготовки трудових ресурсів, а також управління цим ринком.

Спільна думка учасників наради звелась до того, що подальшому розвитку держави сприятимуть зайнятість, підвищення доходів працюючих, а також забезпечення належного соціального захисту населення.

 

Прес-центр ФПУ