765443

 

 

В рамках колективного трудового спору (конфлікту) між СПО об’єднань профспілок та СПО сторони роботодавців на національному рівні Рішенням трудового арбітражу від 29.05.2015 №3, яке є обов’язковим для виконання, Сторони зобов’язані здійснювати щомісячний моніторинг погашення заборгованості із заробітної плати на підвідомчих підприємствах та  проводити постійний взаємообмін інформацією про стан соціально-трудових відносин і стан виплати заробітної плати.

Так, СПО об’єднань профспілок щомісяця здійснював контроль та інформував CПО сторони роботодавців та Національну службу посередництва і примирення (далі – НСПП) про неліквідовану заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах.

Однак СПО сторони роботодавців відверто ігнорує Рішення трудового арбітражу щодо щомісячного моніторингу стану заборгованості та зволікає з погашенням боргів із заробітної плати.

У зв’язку з цим, НСПП своїм листом звернулась до СПО сторони роботодавців з попередженням про дисциплінарну, цивільно-правову, кримінальну та адміністративну відповідальність за невиконання Рішення трудового арбітражу (Лист додається).

В Україні існує поняття «верховенство закону», що все ж таки має спонукати організації роботодавців не лише домагатися лібералізації трудових відносин та їх дерегуляції, а також нести відповідальність за порушення Конституції України та законодавства про працю, а отже впливати на підприємства, що входять до сфери дії організації роботодавців та їх об’єднань, шукати ресурси та можливості для повернення боргів із виплати заробітної плати, недопущення утворення нових.

Також, СПО об'єднань профспілок, відповідно до статті 18 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» залишає за собою право оголосити страйк у зв’язку з невиконанням СПО стороною роботодавців рішення примирного органу.

 

Управління соціального діалогу

 та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ