uah roll large

За словами Міністра соціальної політики України Андрія Реви, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги змусить Уряд знайти способи забезпечити зростання соціальних стандартів, зокрема, підвищити мінімальні зарплати.


Де брати кошти? На це запитання Міністр Андрій Рева дав відповідь Інтернет – ресурсу „Обозреватель”.

 

 

 

Давайте з вами поміркуємо. 19 травня народний депутат від Блоку Петра Порошенка Андрій Вадатурський публічно заявив, що 30% ВВП України виробляється у сільському господарстві, а воно переважно знаходиться в "тіні", в офшорах. Більшість агрохолдингів зареєстровано за кордоном. І бюджет не отримує практично нічого, - каже Андрій Рева. - У прогнозі розвитку на 2017 рік передбачаємо 3% економічного зростання. Тому навіть підвищення реальних заробітних плат на 5% не вирішить проблему бідності. Але є величезний резерв - "тіньова" економіка. Там знаходиться 40% економіки України. А три відсотки зростання ми прогнозуємо тільки для сектору, який платить податки. Уявіть собі, що ми детінізуємо економіку хоча б на 10%, то зростання буде не на 3%, а на 13 відсотків. У короткостроковій перспективі наші можливості знаходяться там - у детінізації економіки”.

 Зараз Уряд готує пропозиції, що незабаром вноситиме до парламенту. Вони, на думку Андрія Реви, допоможуть вивести економіку з "тіні" та за рахунок цього вже зараз підвищити соціальні стандарти. Перш за все, мова йде про мінімальну заробітну плату. До речі, вона в нас два роки була заморожена, практично не зростала.

„Але це не значить, що вона фактично не росла. Вона збільшувалась, але в "тіньовому" вимірі, - пояснює Міністр соціальної політики. - Треба запропонувати механізми, які б дозволили вийти цій зарплатні з "тіні" (на першому етапі хоча б частково).  Необхідно переглядати розмір мінімальної заробітної плати. Зараз це 1450 грн. З 1 грудня планується 1600 гривень. Цей показник можна підвищити більш швидкими темпами. Але для цього необхідно змінити декотрі  підходи до визначення мінімальної заробітної плати.

Не секрет, що до її розміру прив’язаний ряд соціальних показників. Вони ростуть паралельно зі збільшенням мінімальної зарплати. Наприклад, нещодавно прийнятий закон про судоустрій передбачає заробітну плату суддів, виражену в кількості мінімальних зарплат. Тобто їх і без того непогані зарплати також зростуть у разі підвищення мінімальної зарплатні. Та ж сама ситуація із законом про державну службу. Тут також є свої проблеми, над вирішенням котрих необхідно думати.

 

Другий момент - зі зростанням мінімальної зарплати, як правило, збільшується і прожитковий мінімум. А це тягне за собою зростання соціальних виплат. І задача з простої стає дуже складною: потрібно піднімати зарплати, прив’язані до мінімальної заробітної плати, і необхідно піднімати соціальні виплати. Це коло треба розірвати. У всьому світі локомотивом економіки і соціальної сфери є зростання заробітних плат у недержавному секторі. Тому підвищення мінімальної зарплатні повинно перш за все стосуватися працівників небюджетних сфер”.

За словами Міністра соціальної політики, це дасть бюджету додатковий прибуток, завдяки якому можна буде підвищити зарплатню працівникам бюджетних сфер. Додаткові податки, єдиний соціальний внесок підуть у Пенсійний фонд. Відомо, що зараз там чимала пробоїна - 145 мільярдів гривень. Урядовець переконаний, що завдяки зазначеним заходам, її вдасться зменшити. Крім того, це також може дати додаткові ресурси для фінансування інших програм, інфраструктурних проектів, що забезпечать зростання економіки. Усе взаємопов’язано. Розроблені Урядом пропозиції вноситимуться до парламенту комплексно.    

 

„Необхідно розуміти: середня пенсія сьогодні 1900 грн, весь бюджет Пенсійного фонду 257 млрд, з них 145 млрд дотацій - це ненормально. Коли в Україні 26 млн людей працездатного віку, а офіційно працюючих 16 млн - це ненормально. З тих 16 млн ЄСВ платять тільки 10 млн. А з цих 10 млн 4 млн платять податок з мінімальної зарплатні. Як у такій ситуації можна забезпечити більш високу пенсію для 12,5 млн пенсіонерів? Таким чином, без детінізаціїї, без збільшення мінімальної заробітної плати підвищити соціальні стандарти ми не зможемо. Ріст економіки не буде швидким, бо це досить інертна система. Але детінізація може дати швидкий ефект”, - резюмував Андрій Рева.

 

"Обозреватель"