ПОД

 

10 жовтня під час засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні було підписано Угоду про співпрацю між Пенсійним фондом України та СПО об'єднань профспілок. Свої підписи під цим актуальним і важливим документом поставили Голова СПО об'єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий та Голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний.

 

У своїх виступах Григорій Осовий та Олексій Зарудний зазначили: у нинішніх соціально-економічних умовах для захисту прав громадян і поступового підвищення рівня пенсійного забезпечення, створення стабільної пенсійної системи та її подальшого розвитку потребує посилення співпраці профспілок з органами Пенсійного фонду. Необхідні спільні дії щодо посилення інформаційної роботи, розширення взаємної законотворчої, методичної співпраці, реалізації спільних проектів і програм, проведення спільних заходів із легалізації доходів та зайнятості населення тощо.

Вони також відповіли на запитання присутніх.

 

ПОД1

 

Як зазначається у документі, сторони уклали цю Угоду, «враховуючи потребу в подальшому розвитку співпраці у зв'язку з реформуванням пенсійної системи, розуміючи, що така співпраця сприятиме стимулюванню соціального прогресу на засадах соціального партнерства, прагнучи взаємної підтримки в досягненні спільних цілей щодо забезпечення утвердження в Україні ефективної системи пенсійного страхування та захисту інтересів працівників, пов'язаних з формуванням та реалізацією їх пенсійних прав».

Сторони здійснюватимуть спільну діяльність у сферах організаційної, аналітичної, законотворчої, правопросвітницької та правозахисної роботи, інформаційного забезпечення застрахованих осіб і страхувальників у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

З цією метою співпраця здійснюватиметься за такими напрямами:

1.1.   Обмін інформацією.

1.2.   Методична допомога.

1.3.      Інформування застрахованих осіб і страхувальників щодо питань загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

1.4.      Правова допомога застрахованим особам і страхувальникам.

1.5.           Узагальнення практики застосування законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

1.6.          Стабілізація солідарної пенсійної системи та запровадження обов'язкової накопичувальної системи пенсійного страхування, удосконалення ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

1.7.           Здійснення заходів, спрямованих на легалізацію заробітної плати та зайнятості населення, з метою наповнення бюджету Пенсійного фонду та захисту прав застрахованих осіб.

1.8.           Проведення консультації щодо змін законодавства з питань загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, структурних перетворень у Пенсійному фонді України, зміни розміру єдиного соціального внеску та розподілу коштів від його сплати, надання послуг органами Фонду.

1.9.           Реалізація заходів з удосконалення системи пенсійного забезпечення, порядку перерахунку, осучаснення та індексації пенсій, звільнення солідарної пенсійної системи від невластивих їй виплат.

1.10.       Удосконалення системи пільгового пенсійного забезпечення осіб, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, у тому числі проведення та використання результатів атестації робочих місць за умовами праці, порядку фінансового покриття витрат на виплату цих пенсій тощо.

1.11.       Розширення інформаційної відкритості Пенсійного фонду України: публікування прогнозних та аналітичних матеріалів, статистичних даних стосовно надходження коштів до Пенсійного фонду, кількості пенсіонерів (у тому числі за видами одержуваних пенсій) та середніх розмірів пенсій, одержувачів різних пенсійних виплат.

1.12.       Опрацювання питання щодо збільшення представництва об’єднань профспілок та організацій роботодавців у складі правління Пенсійного фонду України.

 

СП2

 

  1. 2.Відповідно до напрямів співпраці, зазначених у пункті 1 цієї Угоди, Фонд:

2.1.     Проводитиме круглі столи, семінари, конференції, навчальні заняття з питань пенсійного забезпечення, ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, в установленому порядку залучаючи до участі в цих заходах СПО об’єднань профспілок.

2.2.       Здійснюватиме заходи щодо участі громадськості у реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення.

2.3.       Самостійно та спільно з СПО об’єднань профспілок проводитиме освітні й інформаційні заходи з роз'яснення норм пенсійного законодавства для застрахованих осіб, професійних спілок та їх об'єднань.

2.4.       Інформуватиме професійні спілки: про виявлені факти порушення трудових і пенсійних прав застрахованих осіб для вжиття професійними спілками заходів та вчинення юридичних дій, що згідно із законодавством належать до їх компетенції; про проблеми і питання, пов’язані зі сплатою та погашенням заборгованості зі сплати страхових внесків та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

2.5.          У межах своєї компетенції сприятиме СПО об’єднань профспілок в реалізації його повноважень у частині захисту прав і законних інтересів застрахованих осіб, доводитиме до його відома інформацію про прийняті нормативно-правові акти з пенсійних питань та ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню призначених для соціального страхування, забезпечуватиме відповідними інформаційними, довідковими та роз’яснювальними матеріалами.

2.6.         Інформуватиме СПО об’єднань профспілок про законотворчі пропозиції та проекти нормативно-правових актів Фонду у сфері пенсійного страхування з метою попереднього обговорення їх та врахування позиції профспілок.

2.7.         Здійснюватиме соціальний діалог з питань реалізації державної політики з питань пенсійного забезпечення та ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у формах обміну інформацією, консультацій, переговорів, узгоджувальних нарад, робочих зустрічей тощо.

2.8.         У процесі розроблення законопроектів та проектів інших нормативно-правових актів з питань реалізації державної політики з питань пенсійного забезпечення та ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (далі – проекти актів), соціальний діалог здійснюватиметься в порядку, визначеному в додатку         4 до Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на                              2016-2017 роки.

2.9.       Вживатиме заходів до розширення доступу застрахованих осіб та пенсіонерів до інформації в сфері пенсійного страхування.

 

ПОД4

 

  1. 3.Відповідно до напрямів співпраці, зазначених у пункті 1 цієї Угоди, СПО об’єднань профспілок:

3.1.       Під час укладання колективних договорів, Генеральної, галузевих, регіональних, міжгалузевих угод враховуватиме та реалізовуватиме зобов'язання щодо здійснення громадського контролю за своєчасністю і повнотою виплати заробітної плати та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, подання відомостей про застрахованих осіб до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, легалізації заробітної плати та зайнятості населення, інформування застрахованих осіб про нарахування страхових внесків, а також підвищення відповідальності керівників підприємств, установ і організацій за своєчасність та достовірність підготовки документів для призначення пенсій.

3.2.     Інформуватиме Фонд про факти виявлених порушень з нарахування й обліку заробітної плати, нарахування й сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також вживатиме заходів для усунення таких порушень, користуючись правами й повноваженнями професійних спілок, визначеними законодавством.

 

Под5

3.3.     Вживатиме заходів за зверненнями Фонду, зазначеними в пункті                2.4 цієї Угоди.

3.4.        Забезпечуватиме надання консультаційної та правової допомоги застрахованим особам у реалізації їх прав, визначених Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

3.5.             Використовуватиме веб-сайти профспілок, у тому числі Інтернет-ресурси галузевих і територіальних об'єднань організацій профспілок, для доведення до відома платників страхових внесків і застрахованих осіб інформаційних, довідкових і роз'яснювальних матеріалів, пов'язаних з пенсійним забезпеченням.

3.6.            Самостійно та спільно з Фондом проводитиме освітні й інформаційні заходи з роз'яснення норм законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» для застрахованих осіб, професійних спілок та їх об'єднань.

  1. 4.Реалізація цієї Угоди буде здійснюватися шляхом розроблення та виконання кожною Стороною або спільно Сторонами заходів, спрямованих на досягнення цілей, визначених цією Угодою.
  2. 5.Угода набирає чинності з моменту її підписання Сторонами і діє безстроково.

 

Прес-центр ФПУ