11 2

 

У рамках Меморандуму про співпрацю між ФПУ і Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини 17 жовтня відбулась робоча зустріч Голови ФПУ Григорія Осового та Уповноваженого ВР з прав людини Валерії Лутковської.

 

У зустрічі взяли участь заступник Голови ФПУ Євген Драпятий, ректор Академії праці, соціальних відносин і туризму Федерації профспілок України Вікторія Буяшенко, представник Уповноваженого з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Дмитро Лях.

 

Обговорено питання щодо реалізації Меморандуму стосовно створення на базі АПСВТ учбово-методичного Центру з питань дотримання прав людини та його територіальних представництв на базах обласних рад ФПУ. Центр створюється з метою:

- поширення серед профспілкових лідерів, представників органів державної влади та місцевого самоврядування знань про міжнародні стандарти у сфері захисту соціально-економічних прав людини;

- навчання інспекторів праці профспілок (правових) інспекторів праці, громадських інспекторів праці членських організацій ФПУ та представників з питань охорони праці, а також регіональних координаторів взаємодії з громадськістю, які здійснюють свою діяльність спільно з Уповноваженим, методам застосування превентивних та контролюючих заходів з метою дотримання роботодавцями та органами влади вимог законодавства у сфері праці;

- здійснення моніторингу та аналізу проблем у сфері дотримання соціально-економічних і гуманітарних прав людини.

 

Григорій Осовий акцентував увагу на актуальності співпраці профспілок і Уповноваженого ВР з прав людини для забезпечення трудівників необхідними правовими знаннями та практичними навичками щодо їх обстоювання, а також підготовки правових інспекторів праці.

 

Валерія Лутковська розповіла про діяльність Інституту Омбудсмена, можливості організації і проведення спільно з ФПУ навчання із здобуття правової освіти та доступу громадян до публічної інформації, а також залучення до співпраці міжнародних організацій.

 

Вікторія Буяшенко повідомила про досвід і потенціал АПСВТ з впровадження новітніх навчальних програми і проектів, зокрема з правової освіти.

 

У підсумку зустрічі досягнуто домовленості щодо підготовки до грудня поточного року пропозицій з тематики навчальних програм та визначення джерел фінансування діяльності учбово-методичного Центру.

 

Прес-центр ФПУ