8r1kOl6rnd915new9oD2

Спеціальна тристороння робоча група з представників профспілок, роботодавців та Мінсоцполітики має до осені напрацювати законопроект, що відрегулює роботу Фондів соціального страхування. Таке рішення прийнято на засіданні Спільного представницького органу обʼєднань всеукраїнських профспілок. Його підтримали також Міністр соціальної політики Рева А.О. та Голова СПО роботодавців Олійник Д.М.

Понад дві години тривало чергове засідання СПО обʼєднань профспілок. Основне питання – розблокування роботи Фонду соціального страхування України та Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

Зіткнувшись з ігноруванням думки профспілок, як представників застрахованих осіб, під час прийняття правлінням Фонду соціального страхування принципово важливих рішень у червні ц.р., СПО обʼєднань профспілок повідомив Премʼєр-міністра Гройсмана В.Б. про припинення роботи профспілкової сторони у правліннях страхових фондів до забезпечення законних інтересів представників застрахованих осіб.

Профспілки наполягали на припиненні прийняття рішень органами фондів без врахування позиції хоча б однієї сторони. Колегіальні рішення мають право на життя лише тоді, коли вони прийняті при рівній участі всіх трьох суб’єктів управління. Це – головний принцип соціального діалогу і тристороннього управління державним соціальним страхуванням.

«Ми потрапили в ситуацію, коли профспілки, як єдиний представник застрахованих осіб у Фонді соціального страхування, фактично залишився поза розглядом і прийняттям рішень з важливих для людей питань. Це нонсенс. Я маю досить жорстку позицію – необхідно приступити до напрацювання законодавчих змін, які дозволять відновити тристоронню співпрацю в питаннях управління ФССУ. Цього разу ми обговорили ситуацію на засіданні Спільного представницького органу профспілок разом з профільним Міністром та Головою СПО роботодавців і після аналізу цілої низки, як з'ясувалося, безпідставних звинувачень у профспілковий бік, знайшли конструктивне рішення. Невідкладно створюємо тристоронню робочу групу і напрацьовуємо законодавчі зміни, які дозволять захистити права представників застрахованих осіб в органах фондів» ‒ говорить Голова правління ФССУ Володимир Саєнко.

Після 4 квітня 2017 року, коли профспілкова сторона почала головувати у Фонді соцстрахування, за короткий проміжок часу вдалося скороти видатки фонду на другорядних напрямках на 450 млн. грн. і водночас на 34% збільшити кількість надаваних важливих громадянам соціальних послуг. Адже мільйони застрахованих громадян справедливо розраховують на безперебійні виплати та надання послуг, підвищення рівня соціальних гарантій в умовах постійного подорожчання вартості життя (товарів першої необхідності, житлово-комунальних послуг, медикаментів, проїзду у транспорті).

Однак, навіть за таких обставин нам продовжують закидати надумані звинувачення. Зокрема з уст Міністра прозвучало, що правління ФССУ поставило за мету розпродати окреме належне йому майно. Хоча йшлося лише про продаж майнових прав в «Укрпрофоздоровниці» та «Укрпрофтурі», щоб позбавитись від не профільних господарських активів і зосередитись на страховій діяльності.

«Дискусії щодо цих акцій тривають останні 4 чи 5 років. І хоча мова йде про те, що купити ці акції можуть тільки самі акціонерні товариства «Укрпрофоздоровниця» чи «Укрпрофтур», дехто продовжує маніпулювати словом «реалізація» нібито йдеться про розпродаж реального майна мало не приватним особам» ‒ наголосив Володимир Саєнко.

Отже, після предметного обговорення і досягнення консенсусу сторін СПО обʼєднань профспілок визначив своїх представників до тристоронньої робочої групи, які приступають до роботи разом з представниками роботодавців та Мінсоцполітики. Вони мають до 1листопада напрацювати новий законопроект, який усуне вказані юридичні колізії.

Окрім того, представники профспілок порушили питання підвищення обґрунтованості прийняття рішень органами страхових фондів, зокрема збільшення чисельності представників сторін у правлінні Фонду соціального страхування, відновлення наглядових рад у всіх фондах, внесення до регламенту та статуту Фонду соцстраху змін, які не допускатимуть ухвалення рішення правлінням менше ніж половиною голосів від кожної зі сторін.

«Якщо ми дотримуємось принципів тристороннього соціального діалогу, то маємо поважати позиції один одного і створювати такі умови, щоб без згоди однієї зі сторін принципові рішення не приймалися, щоб обґрунтована незгода будь-якої сторони під час вирішення життєво важливих для людей питань не сприймалася двома іншими як блокування роботи фондів. Повинно стати нормою ‒ якщо ми рівноправні, то ми дійсно рівні у правах. Соціальний діалог – це все-таки спільна робота на конкретний необхідний людям результат, а не внутрішня суперечка, коли іноді доходить до того, що запалі управлінських амбіцій двоє беруться бити третього. І не будемо забувати головного − все це необхідно для того, щоб гарантовано підтримати українські родини в скрутних умовах (хвороба, виробнича травма чи професійне захворювання, інвалідність, безробіття), тобто забезпечити всім застрахованим громадянам встановлені законом страхові виплати та соціальні послуги» − резюмував Голова правління ФССУ.