2013 133 006

 

Важливі питання соціально-економічного захисту людини праці, реформування податкової та пенсійної систем, дотримання норм національного та міжнародного законодавства обговорено під час засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради, яке відбулось 3 липня. Вів засідання Голова НТСЕР, Голова Федерації профспілок України Ю.М.Кулик. В заході взяла участь Міністр соціальної політики України Н.Ю.Королевська, заступник Співголови НТСЕР від сторони роботодавців О.В. Мірошниченко.

У вступному слові Голова НТСЕР Ю.М.Кулик наголосив на актуальності та важливості питань порядку денного засідання Національної ради. Позиція профспілок з цих питань, - зазначив він, була і залишається незмінною: головна увага має бути приділена соціально-економічному захисту законних прав та інтересів всіх громадян – як працівників, так і тих, хто зараз вже на пенсії. «Теми, які розглядає сьогодні Національна рада, стосуються праці і життя мільйонів людей, тому рішення по ним мають велике значення», - підкреслив Ю.М.Кулик.

Першим учасники засідання обговорили питання «Про подальше реформування податкової системи України». Про бачення проблемі сторонами соціального діалогу та можливих шляхах її розв’язання розповіли заступник Співголови Національної ради від профспілкової сторони Г.В.Осовий, заступник Співголови Національної ради, заступник голови Ради Федерації роботодавців України Д.М.Олійник, директор Департаменту координації нормотворчої та методологічної роботи з питань оподаткування Міністерства доходів і зборів України Н.Є.Привалова.

Під час виступів було наголошено, що сторони Національної ради від профспілок та роботодавців заявляють свою категоричну незгоду з приводу законодавчих ініціатив щодо включення єдиного страхового внеску до Податкового та Бюджетного кодексів України та подальшої його заміни єдиним соціальним податком як таким, що суперечать статті 46 Конституції України, принципам соціального страхування та ведення соціального діалогу.

Заслухавши доповідь директора Департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики М.І. Шамбіра та співдоповіді заступника Співголови Національної ради від профспілкової сторони Г.В. Осового, генерального директора Федерації металургів України С.О.Притоманова, Національна тристороння соціально-економічна рада вирішила доучити сторонам Національної ради: взяти участь в доопрацюванні проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб», повернутого Верховною Радою України, здійснити підготовчі заходи до запровадження обов'язкових корпоративних пенсійних схем для фінансування дострокових і спеціальних пенсій для професій, пов'язаних з ризиком для життя.

Профспілкова сторона вважає за необхідне здійснити наступні кроки з подальшого реформування пенсійної системи: оновлення складу правління Пенсійного фонду, продовження роботи зі звільнення солідарної системи від невластивих для неї видатків, удосконалення порядку обчислення страхового стажу та заробітку, у т.ч. з урахуванням сплати річної суми єдиного соціального внеску, усунення розриву у розмірах пенсій, призначених у різні роки, усунення несправедливостей порядку індексації пенсій, удосконалення системи пільгового пенсійного забезпечення та запровадження обов'язкової професійної пенсійної системи для осіб, які працюють із важкими та шкідливими умовами праці та інші заходи. Головне, що турбує профспілкові організації, - це підвищення пенсійного віку для жінок.

Було також обговорено питання «Про ратифікацію в 2013 році Конвенції МОП 2006 року «Про працю в морському судноплавстві». Доповідач - заступник директора Департаменту праці та зайнятості Міністерства соціальної політики О.В.Прутенко, співдоповідачі - заступник Голови Федерації профспілок України С.Я.Українець, член Національної ради від сторони роботодавців О.Д.Климпуш.

Як повідомив заступник Голови ФПУ С.Я.Українець, ратифікація Конвенції та практичне застосування її норм сприятимуть забезпеченню трудових прав, соціального захисту, створенню належних умов праці для працівників підприємств морської галузі, а також під час працевлаштування українських моряків на судна іноземних роботодавців.

Було запропоновано рекомендувати Кабінету Міністрів України внести в 2013 році до Верховної Ради України проект Закону України «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці 2006 року «Про працю в морському судноплавстві».

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 133 008

 

2013 133 009

 

 

2013 133 010

 

2013 133 012

 

2013 133 024