vr top

18 вересня 2013 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Було розглянуто 4 законопроекти, з яких 4 Комітет запропонував взяти Верховній Раді України за основу.

Це проекти законів про:

внесення змін до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо права на освіту дітей, батьки яких є інвалідами 1 або 2 групи) (р.№ 2273а, н.д. О.Дудка), яким передбачається, що за інших рівних умов переважне право на зарахування до вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів мають інваліди та діти з малозабезпечених сімей, у яких: обидва батьки є інвалідами; один з батьків – інвалід 1 або 2 групи; одинока матір з числа інвалідів; батько - інвалід, який виховує дитину без матері;

внесення змін до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо уповноважених представників всеукраїнських громадських організацій інвалідів) (р.№ 2274а, н.д. О.Дудка), яким передбачається, що уповноважені представники всеукраїнських громадських організацій інвалідів, їх спілок включаються за їх зверненням до складу колегій і консультативно-дорадчих органів центральних органів виконавчої влади;

внесення змін до деяких законів України щодо додаткових прав інвалідів та дітей під час користування залізничним транспортом в Україні (р.№ 3032, н.д. С.Фаєрмарк), яким передбачається обов'язкове бронювання певного відсотку проїзних документів на нижніх лежачих місцях для інвалідів та дітей-інвалідів та осіб, що планують здійснення поїздки залізничним транспортом з дітьми віком до шести років.

У той же час Комітетом не було підтримано та запропоновано Верховній Раді України відправити на доопрацювання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку індустрії програмної продукції та реалізації національного проекту "Технополіс" – створення інфраструктури інноваційного розвитку та високих технологій" і його складових (р.№2330а, н.д. В.Омельченко, І.Шаров).

СПО об'єднань профспілок у своїх висновках також не підтримав цей законопроект в частині встановлення особливих умов нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування для суб'єктів індустрії програмної продукції. На думку профспілок законопроект порушує такий принцип загальнообов'язкового державного пенсійного страхування як рівність застрахованих осіб щодо отримання пенсійних виплат та виконання обов'язків стосовно сплати страхових внесків на загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Департамент соціального діалогу та соціального страхування ФПУ