1382645495 zhkh

20 грудня ц.р. Голова ЦК Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України Романюк О.І. та Голова ЦК Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Андреєв В.М. зустрілися з Міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Темником Г.П., його заступниками, а також з керівниками департаментів, управлінь Міністерства.

Під час бесіди Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України поінформував профспілкову сторону про пріоритетні напрямки роботи Міністерства та зупинився на нагальних проблемних питаннях, які стримують реформування житлово-комунальної галузі.

Міністр поділяє стурбованість профспілкової сторони та керівників підприємств щодо недофінансування житлово-комунального господарства і доповів про бюджетний запит Мінрегіону України на 2014 рік.

Зокрема, на субвенції, які мають покривати різницю в тарифах, Міністерство запросило на наступний рік 17520,0 млн. грн., на фінансування інвестиційних проектів коштами держбюджету – 26930,6 млн. грн., із них на реконструкцію та капремонт житлових будівників 2990,0 млн. грн., на установку блочно-модульних котельних – 2000,0 млн. грн., на відновлення ліфтового господарства – 2000,0 млн. грн., на заміну насосного обладнання – 1041,0 млн. грн., на облаштування багатоквартирних будинків засобами обліку – 702,0 млн. грн., на ремонт та реконструкцію вуличного освітлення – 1000,0 млн. грн., на встановлення індивідуальних теплових пунктів – 524 млн. грн., на установку систем доочистки води на об’єктах соціальної сфери – 584,0 млн. грн., на придбання комунальної техніки 1000 млн. грн.

Бюджетний запит Мінрегіону на 2014 рік передбачає також 403,2 млн. грн. фінансування інвестиційних проектів кредитними коштами Міжнародними фінансовими організаціями.

Міністр висловив побажання більш висвітлювати в засобах масової інформації, в т.ч. і в профспілкових позитивні надбання та досвід окремих підприємств, місцевих та регіональних органів влади щодо оновлення та модернізації основних фондів галузі, запровадження прогресивних енергозберігаючих та ощадних технологій, залучення інвестицій бізнесу, банків та населення.

З свого боку, Голова ЦК Профспілки ЖКГ, МП ПОН України Романюк О.І. відзначив прогрес в соціальному діалозі на рівні галузі. У 2013 році підписано нову Галузеву угоду на 2014-2015 роки. Представника Профспілки включено до складу Колегії Мінрегіону України, що надає можливість профспілковій стороні безпосередньо ознайомлюватися з новими досягненнями в тій чи іншій підгалузі та регіоні і вносити свої пропозиції в ході проведення Колегій.

Проте, на думку Романюка О.І., діалог між сторонами ще не став системним та регулярним, а створена 3-х стороння галузева соціально-економічна рада – поки що не розпочала своєї роботи.

Профспілкові органи, особливо територіального рівня турбує також слабкість територіальних галузевих об’єднань. В окремих регіонах облкомунуправління не проводять засідання колегій; ці органи поступово втрачають авторитете у керівників галузевих підприємств, оскільки мають досить обмежені важелі впливу та економічну та фінансову ситуацію суб’єктів господарювання.

Міністр згодився, що в окремих населених пунктах кадровий потенціал, який повинен предметно займатися реформуванням галузі, ще слабкий і Міністерство в даний час вживає відповідних заходів для покращання ситуації. Проте керівники територіальних управлінь та заступники голів облдержадміністрацій, на думку Міністра, у переважній більшості працюють сумлінно, мають чималий досвід роботи в житлово-комунальному господарстві і докладають багато зусиль для забезпечення безперебійного функціонування підприємств та реформування галузі.

Не обминули сторони у своїй бесіді також питання, пов’язані з формуванням тарифів, які, на думку однієї та іншої сторони, мають бути економічно обгрунтовані та рентабельні для подальшого розвитку підприємств сфери обслуговування. Міністр дав доручення відповідним службам Міністерства розібратися та допомогти профспілковій стороні добитися внесення змін до нормативних актів Уряду та Національної комісії з регулювання житлово-комунальних тарифів щодо обов’язкового відрахування роботодавцями профкомам коштів на проведення культурно-масової та оздоровчої роботи.

У ході бесіди Головою ЦК Профспілки ЖКГ, МП, ПОН України Романюком О.І. піднімалось також питання, пов’язане з управлінням охороною праці в галузі, висловлювалась тривога відносно розбіжностей між вимогами законодавства з охорони праці, яке зобов’язує усі центральні органи влади опікуватися безпекою на виробництві на усіх підприємствах відповідної галузі та вимогами положень про міністерства, де коло їх відповідальності за стан охорони праці звужено лише до підприємств, напряму підпорядкованих міністерствам.

За словами Міністра, дане питання нині вже частково врегульовано; кожен профільний департамент зараз повинен володіти та займатися питаннями охорони праці на всіх суб’єктах господарювання відповідної галузі. Більш детальна інформація з цього приводу буде надана профспілковій стороні найближчим часом.

В ході бесіди Міністр погодився з пропозицією профспілкової сторони відновити відомчі заохочувальні відзнаки, якими б міністерство нагороджувало кращих працівників не тільки сфери його прямого впливу, а й усіх інших підприємств галузі. Таку пропозицію за підписом Голови ЦК Профспілки вже направлено Президентові України.

Наприкінці зустрічі Романюк О.І. поінформував представників Мінрегіону про роботу профспілкових органів щодо соціального захисту, організації оздоровлення та відпочинку працівників галузі та членів їх сімей.

Жвавий інтерес у Міністра та його заступників викликала інформація про участь ЦК Профспілки ЖКГ, МП, ПОН України у Міжнародній кампанії «За якісне та доступне громадське обслуговування». Голова ЦК Профспілки пообіцяв надати Міністерству розширену інформацію та добірку усіх документів з даної тематики та запропонував об’єднати зусилля сторін в напрямку покращання житлово-комунального обслуговування та підвищення соціальної захищеності працівників галузі.

Наразі доручення та домовленості вищих посадових осіб сторін соціального діалогу опрацьовуються працівниками департаментів та відділів Мінрегіону України.

(за матеріалами ЦК Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України)