ФОНД

 

Дефіцит бюджету Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на наступний рік передбачає 5,2 млрд. гривень. Таким чином, страхування на випадок безробіття вперше за свою історію фінансово не спроможне компенсувати ті негаразди, в які можуть потрапити безробітні. Про це заявив голова Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Перший заступник Голови СПО обєднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк на засіданні круглого столу на тему «Зміни до законів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття», що відбувся 21 серпня в Інституті підготовки кадрів Державної служби зайнятості України.

У засіданні взяли участь представники Міністерства соціальної політики України, Федерації профспілок та її членських організацій, правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Державної служби зайнятості (Центрального апарату), регіональних центрів зайнятості, Інституту підготовки кадрів Державної служби зайнятості України, соціальних партнерів, наукових інституцій та громадськості.

У рамках круглого столу відбулось обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття».

 

ФОНД1

 

У своєму виступі Сергій Кондрюк наголосив, що реформи системи соціального страхування та служби зайнятості вимагають прозорості та відкритого, ефективного діалогу урядовців з профспілками і роботодавцями. Чого, на жаль, не відбувається. Як і в випадку із цим законопроектом, що підготовлено, «таємно» і без обговорення, в Міністерстві соціальної політики і тільки за два дні до круглого столу з ним мали змогу ознайомитись профспілки.

 Говорячи по сутті запропонованих у проекті Закону змін, представник профспілок зазначив, що зміна назви Служби зайнятості на Агенцію не має принципового значення, а потребує близько 10 млн. грн.. державних коштів. Більш того, законопроект не відповідає викликам часу, сучасним складним соціально-економічним умовам у сфері зайнятості населення. «Спроби руйнації сьогоднішньої системи і створення новітньої не базуються на розв’язанні перспективних проблем, не вирішують поточні проблеми і – головне – робиться чергова спроба створити якусь нову державну сервісну службу, яка буде функціонувати виключно за страхові гроші, без будь-якого належної участі держави, - підкреслив він. – Більш того, ми проглядаємо спробу монополізації управління ринком праці і страхування під одну конкретну особу і практично вже повне відсторонення соціальних партнерів від участі в управлінні соціальним фондом. Відбувається одержавлення страхових внесків, бо по суті тепер майже одноосібним розпорядником стане Міністерство соціальної політики і його сервісна служба і вірогідність нецільового використання страхових коштів, яка на сьогодні і так є великою, багатократно зросте».

 

ФОНД2

Сергій Кондрюк також зазначив, що Федерація профспілок України зі своїми партнерами по СПО об’єднань профспілок прийняли рішення: зважаючи, що цей законопроект не пройшов належного обговорення серед громадськості, готувався без участі соціальних партнерів,  вимагати відкликання зазначеного законопроекту і не прийняття його в Кабінеті міністрів України, створення відповідних робочих груп для планової і ефективної підготовки цього законопроекту.

 

Прес-центр ФПУ