СТОЛ5

 

 

Соціальний діалог і громадянське суспільство. Як вони впливають один на одного? Як зробити так, щоб соцдіалог не перетворився на формальний і неефективний процес, від якого намагаються усунути громадянське суспільство? Як підвищити ефективність соціального діалогу в державному управлінні? Які перспективи профспілок і роботодавців в громадянському суспільстві? На ці та інші актуальні питання шукали адекватні відповіді учасники круглого столу, що відбувся 26 лютого.

 

Цей захід відбувався на виконання рішень Комітету з міжнародних зв’язків Національної тристоронньої соціально-економічної ради, засідання якого пройшло 22 січня 2016 року.

 

Від профспілкової сторони соціального діалогу учасників круглого столу привітав Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

 

Зараз до двох основних площадок для ведення соціального діалогу – НТСЕР і СПО можна додати ще один дуже важливий майданчик, дуже важливу форму співпраці соціальних партнерів – Національну сторону Платформи громадянського суспільства Україна - ЄС, підкреслив він. Для участі у цьому проекті шляхом прозорого голосування делеговано 4 представника профспілок України. «Безумовно, цю площадку ми будемо активно використовувати в діалозі не тільки в рамках національних проектів, але і в комунікаціях з нашим партнером – Європейським соціально-економічним комітетом і з тими громадськими організаціями, які представлено на цієї площадці», - наголосив профспілковий лідер.

 

Григорій Осовий особливо зазначив важливість та актуальність теми круглого столу, зокрема щодо використовування соціального діалогу як інструменту, механізму стабільного розвитку. «Ми створили непогану законодавчу базу врегулювання соціально-трудових відносин на всіх рівнях, але соціальний діалог – це дуже тонка матерія, вона, на жаль, рветься там, де є слабі місця, - сказав Голова ФПУ. – Формально соцдіалог є. Тільки у минулому році ми, в СПО, «перелопатили» 1074 законопроекту, проекти постанов Уряду, розпоряджень. По третині з них дали негативну оцінку. Запропонували Уряду продовжити дискусії, обговорення, пошук консенсусу чи розуміння необхідності та невідкладності прийняття тих чи інших рішень. Але ця фаза у нас поки виходить погано. Справа у тому, що Уряд бере на себе політичні ризики і приймає рішення без діалогу з соціальними партнерами по спірним питанням. Ми вкрай не задоволені, що, наприклад, обговорення такого важливого питання, як проект Державного бюджету теж проходить фактично поза рамками діалогу і з профспілками, і з роботодавцями».

 

Григорій Осовий акцентував на необхідності відповідальності за долю соціального діалогу всіх його учасників. Якщо не буде розуміння цієї відповідальності, підкреслив він, не буде позитивного руху. «Буде як зараз, коли нам всюди поставили «п’ятірки», - зазначив він. – Україна увійшла в п’ятірки країн з найгіршими економіками, по падінню ВВП, порушенням прав профспілок. Для того, щоб виправити таке становище, нам всім треба дуже багато та плідно попрацювати. А для цього всі сторони соціального діалогу зробити все, щоб він був не формальним, а реальним і ефективним».

 

Під час круглого столу також виступили заступник міністра соціальної політики Віктор Іванкевич, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, секретар НСТЕР Олександр Шубін, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, керівник проекту «Сильніше разом – новий соціальний діалог у країнах Східного партнерства» Ростислав Дзундза, директор Департаменту соціальної політики ФРУ Юрій Кузовой, представники наукових кіл, експерти.

 

Чи допоможе цей круглий стіл підвищити ефективність соцдіалогу і рівень довіри один до одного його учасників? Хотілося б вірити.

 

 

 

 

 

Прес-центр ФПУ

 

СТОЛ

 

СТОЛ1

 

КОНД

 

СТОЛ2

 

 ЯЦУНЬ

 

СТОЛ4