88 main

Кабінет Міністрів України готує чесний, реалістичний проект Державного бюджету на 2017 рік і планує без затримки внести його на розгляд Верховної Ради, заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи засідання Уряду 31 серпня. - Серед пріоритетних напрямків, що закладаються до структури бюджету, - сфери національної оборони та безпеки, відновлення мережі українських доріг, реформа з децентралізації, енергоефективність, аграрна сфера, просування інтересів України на міжнародному рівні, соціальна сфера та освіта, - наголосив він.

"Я вважаю, що наш обов'язок сьогодні внести український бюджет на 2017 рік у вересні місяці в Парламент.", - зазначив В.Гройсман. "Дуже багато було років нашої незалежності, коли фальшивий і брехливий бюджет, який називали по-різному, не забезпечував розвитку нашої держави, а тим більше стабілізації: надуті доходи - доходи, яких просто не було, їх просто писали, що вони начебто будуть, - надуті видатки, які спричиняли економічну кризу. І цей шлях приводив до зубожіння український народ".

Серед пріоритетів бюджету на 2017 рік – сфера освіти. "Дитина від народження має тільки один шанс піти в дитячий садочок, один раз закінчити школу, і цей період є надзвичайно відповідальним, - підкреслив Володимир Гройсман. – Те, що ми зможемо дати як багаж дитині, буде означати, що вона вийде конкурентною і успішною".

Також Уряд закладатиме у бюджеті підвищення заробітних плат українських вчителів. "Це базова позиція, яку ми теж будемо відстоювати, за яку боротимемося, і це буде тільки початок", - повідомив Володимир Гройсман.

Прем'єр-міністр зазначив, що серед пріоритетних питань Уряду – питання заробітних плат українців та пенсійного забезпечення. Уряд буде пропонувати підходи щодо зміни системи оплати праці в Україні і пенсійного забезпечення, зазначив він.

"Це буде абсолютно реалістичний бюджет, не популістичний – реальний, - наголосив Володимир Гройсман. - Як тільки ми пройдемо формування і затвердження не популістичного бюджету, від того моменту можливості стабілізації і розвитку будуть збільшені у десятки разів. Це є надзвичайно важливе наше з вами завдання", - підкреслив він, звертаючись до членів Кабінету Міністрів.

Уряд буде закладати до державного бюджету на 2017 рік нові підходи з точки зору пріоритетів його діяльності та розвитку України, - підкреслив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Питання №1 у проекті бюджету на 2017 - фінансування сфери національної безпеки і оборони в межах 5 % ВВП.

" Одним із пріоритетів в проекті бюджету є напрямок відновлення мережі українських доріг та інфраструктури, що також стимулює створення робочих місць, заробітних плат та надходження податків, повідомив Голова Уряду.

Зокрема, 14 млрд грн закладуть до Дорожнього фонду, який буде інструментом будівництва доріг. Також планується акумулювати в ньому під проекти додаткові кошти від міжнародних організацій, що дасть можливість збільшити в рази фінансування українських доріг, навіть порівняно з цим роком, зауважив Володимир Гройсман.

Прем'єр-міністр зазначив, що громадяни відзначають значне збільшення обсягів поточних і середніх ремонтів доріг у країні. Разом з тим за короткий період часу неможливо побудувати дороги ідеальної якості, зауважив він.

Уряд зміцнюватиме реформу з децентралізації влади у країні. Володимир Гройсман зауважив, що за декілька років після початку реформи місцеві бюджети зросли майже удвічі, або й більше. "Нам треба зараз зміцнювати можливості місцевого самоврядування, місцевих бюджетів", - зауважив він.

Крім того, важливо підвищувати відповідальність органів місцевого самоврядування за послуги, які вони мають надавати людям, зокрема у сферах освіти, охорони здоров'я на місцевому рівні, дошкільної та позашкільної освіти, інфраструктури та енергоефективності, наголосив Володимир Гройсман.

Серед пріоритетів бюджету – напрямок енергоефективності. У 2017 році буде створено Фонд енергоефективності, концепція якого була нещодавно затверджена Урядом, повідомив Прем'єр-міністр.

"Це дасть нам можливість створити інструмент більш активного енергозбереження для того, щоб ми вийшли на лідируючі позиції щодо споживання енергоресурсів, - підкреслив Володимир Гройсман. - Питання енергоефективності - це питання національної безпеки, це питання нашої конкурентності, це питання надважливе для нашої державності".

Уряд планує у наступному бюджеті передбачити близько 1% від виробленої продукції аграрного сектору, близько 5,5 млрд грн, на підтримку невеликих фермерських господарств. Уряд працює над удосконаленням механізму, заявив Володимир Гройсман.

"Ми хочемо, щоб ті, хто має землю, хто її обробляє, хто виробляє українську продукцію, а ще краще, хто робить її переробку, отримав відповідну підтримку держави. І цю підтримку держави ми маємо направити спільно з аграріями на вітчизняне машинобудування - сільгосптехніка, мала механізація - те, що сьогодні потребує український аграрій: переозброєння, модернізація для підвищення продуктивності, розширення асортименту продукції", - зазначив Голова Уряду.

Уряд пропонуватиме Парламенту збільшити фінансування українських дипломатичних представництв за кордоном. Крім того, цього року також мають бути створенні повноцінні торговельні представництва України, наголосив Володимир Гройсман.

"Наш експортний потенціал - нерозвинутий. Нам потрібні допоміжні структури в інших країнах, які дадуть можливість українському виробнику і бізнесу продавати свої товари і послуги ефективно, щоби ми освоювали нові ринку і розвивали існуючі", - зауважив він.

Постійна www-адреса статті: