4f7ef1c9de3583543c3077db338910bc M

 

У м. Львові 4 листопада 2016 року відбулось виїзне засідання правління Пенсійного фонду України. У засіданні взяли участь Віце-прем’єр-міністр України Розенко П.В., Голова Львівської облдержадміністрації Синютка О.М., голова об’єднання профспілок Львівщини Дацько Р.М.

 

Розглянуто питання: про стан виконання у січні - жовтні 2016 року, плану роботи, бюджету та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України; про стан організації роботи з пенсійного забезпечення, обслуговування громадян, впровадження централізованих технологій призначення та виплати пенсій; про зміни до Положення про організацію правової роботи в Пенсійному фонді України та про стан виконання головними управліннями Пенсійного фонду України в Львівській, Тернопільській, Волинській, Івано-Франківській, Закарпатській областях покладених на них завдань.

При розгляді питання щодо стану виконання у січні - жовтні 2016 року плану роботи, бюджету та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України, було зазначено, що протягом минулого періоду органами Пенсійного фонду України забезпечено стабільне фінансування та своєчасну виплату пенсій, вживались заходи щодо покращення якості обслуговування громадян, впровадження ефективних технологій адміністрування та підвищення прозорості пенсійної системи.

На фінансування виплати пенсій на цей період спрямовано 198,8 млрд. грн., що на 9,1 млрд. грн. менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. За рахунок коштів державного бюджету профінансовано виплат на суму
111,2 млрд. грн.

Протягом січня - жовтня поточного року за оперативними даними до бюджету Пенсійного фонду України від сплати частини єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та платежів, які адмініструються органами Фонду, надійшло 80,7 млрд. грн., або 98,8 % доведених показників, що на 40,1 млрд. грн. менше, ніж за відповідний період минулого року (у зв’язку зі зниженням ставки єдиного соціального внеску).

План з надходження коштів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду, виконано на 106,6 % (3,4 млрд. грн.) усіма головними управліннями Фонду, крім Волинської, Донецької, Львівської, Сумської областей. Основною причиною невиконання планових показників є несвоєчасне відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Станом на 1 листопада 2016 року заборгованість до Фонду з платежів та зі сплати єдиного соціального внеску за оперативними даними складає 18,8 млрд. грн. (з яких заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску - 7,8 млрд. грн.), що на 1,6 млрд. грн. більше у порівнянні з початком року.

Із загальної суми заборгованості 75,5 % становить заборгованість економічно-активних підприємств, решта - за підприємствами, які перебувають у процедурах банкрутства та у яких відсутні активи для її погашення. В рахунок погашення заборгованості надійшло 460,6 млн. грн.

Одним із резервів наповнення бюджету Фонду залишається легалізація заробітної плати. Майже 207,6 тис. найманих працівників або 3,5 % їх загальної чисельності, отримують заробітну плату менше мінімальної. Найбільша питома вага таких працівників у Тернопільській (7,4 %), Чернігівській (6,3 %) та Чернівецькій (6%) областях. В порівнянні з початком року відбулося зменшення кількості цієї категорії найманих працівників на 44,0 тис. осіб або на 17,5 %.

Представниками профспілок було в черговий раз підкреслено, що роботодавці не поспішають легалізувати зарплати та зайнятість після зниження розміру ЄСВ.

За результатами спільних заходів з органами державної фіскальної служби, місцевими органами влади, з початку року легалізовано 133,9 тис. робочих місць, додатково залучено лише 101,9 млн. грн. єдиного соціального внеску.

Тому рішення влади про підвищення 01.01.2017р. мінімальної заробітної плати з стало закономірною реакцією, яка активніше спонукатиме бізнес виводити заробітну плату з «тіні».

З Державною службою України з питань праці опрацьовується впровадження обміну інформацією в електронній формі, активізовано спільні заходи, спрямовані на легалізацію заробітної плати, аналіз даних про страхувальників та застрахованих осіб, які мають ознаки “тіньової зайнятості”. Розширюються можливості веб-порталу Пенсійного фонду щодо контролю застрахованими особами відомостей про їх трудові відносини та заробітну плату.

Продовжується розвиток Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, його інтеграція з іншими інформаційними ресурсами, розширення його функціональних можливостей.

Розпочав роботу оновлений веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду, розширено його функціональні можливості.

Під час розгляду питання про стан організації роботи з пенсійного забезпечення, обслуговування громадян, впровадження централізованих технологій призначення та виплати пенсій, було відмічено, що за вказаний період призначено 317,5 тисяч пенсій, проведено 388,9 тисяч перерахунків пенсій працюючим пенсіонерам.

Середній розмір пенсії з початку року зріс з 1699,51 грн. до 1745,54 грн. станом на 01.10.2016. Таке зростання відбулося за рахунок вищих розмірів новопризначених пенсій та проведених перерахунків пенсій (з 1 травня у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та пенсіонерам, які продовжували працювати).

Особливий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам застосовувався до 555 тис. із загальної їх чисельності 2,3 млн. осіб, економія коштів склала 2,7 млн. грн.

Продовжується оподаткування високих пенсій: до 1 липня оподатковувались пенсійні виплати майже 287 тис. осіб, з 1 липня - 4,5 тис. До державного бюджету у 2016 році спрямовано 411 млн. грн.

Забезпечено виплату пенсій внутрішньо переміщеним особам на загальну суму 9,5 млрд. грн. З часу набрання чинності Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 року № 365, відповідним комісіям спрямовано списки щодо 181,3 тис. осіб. Надійшло рішень щодо поновлення виплат - 73,3 тис. осіб (40 %), про відмову у поновленні виплат - 36,4 тис. осіб (20 %).

Продовжується реалізація заходів, спрямованих на створення єдиного інформаційного середовища, в якому обробляється інформація про всіх пенсіонерів незалежно від місця їх перебування на обліку як одержувачів пенсій.

Починаючи з серпня поточного року звернення за призначенням пенсії можливо в будь-якому управлінні Фонду. В централізованій підсистемі “Призначення та виплата пенсій” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України створено понад 152 тис. електронних пенсійних справ, які містять в електронному вигляді документи пенсіонера, які надавались ним до заяви про призначення пенсії, в тому числі копії трудової книжки, довідки про особливий характер роботи, про заробітну плату та інші документи, з урахуванням яких визначається право на пенсію та її розмір. Наразі завершуються підготовчі заходи щодо перенесення в нову інформаційну систему даних про пенсіонерів, пенсії яким призначено раніше.

Також на засіданні правління Пенсійного фонду були розглянуті та внесені зміни до Положення про організацію правової роботи в Пенсійному фонді України та про стан виконання головними управліннями Пенсійного фонду України в Львівській, Тернопільській, Волинській, Івано-Франківській, Закарпатській областях покладених на них завдань.

За результатами обговорення правлінням прийнято відповідні рішення.

 

 Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ