cZnpFz6AD6dJ

За наполяганням профспілок та на виконання п. 2.4 Генеральної угоди на 2016–2017 роки в Мінсоцполітики 29 листопада ц.р. проведено першу тристоронню зустріч з визначення розміру тарифної ставки робітника І розряду на 2017 рік в небюджетній сфері.

Участь у консультаціях від профспілкової Сторони взяли члени робочої підгрупи із зазначеного питання, склад якої затверджено рішенням СПО об’єднань профспілок від 11.11.2016 № 34-1.

Під час обговорення представники профспілкової Сторони та Сторони роботодавців висловили своє бачення щодо встановлення розміру тарифної ставки робітника І розряду на 2017 рік в Генеральній угоді:

- позиція роботодавців: відійти від формульного принципу визначення тарифу І розряду і відобразити його в абсолютній величині або ж дочекатися внесення законодавчих змін в систему оплати праці;

- профспілкова позиція (вироблена під час розширеного засідання робочої підгрупи 18.11.2016): враховуючи урядові законодавчі пропозиції щодо:

- встановлення з 1 січня 2017 року мінімальної заробітної плати у розмірі 3200 грн та прожиткового мінімуму для працездатних осіб у розмірі 1600 грн;

- зміни структури мінімальної заробітної плати;

- встановлення мінімального посадового окладу (тарифної ставки) у розмірі не меншому від прожиткового мінімуму для працездатних осіб

встановити розмір тарифної ставки робітника І розряду на 2017 рік на рівні 150 % законодавчо встановленого мінімального рівня посадового окладу (тарифної ставки).

Тарифна ставка робітника І розряду не має бути нижчою ніж 128% законодавчо встановленого мінімального рівня посадового окладу (тарифної ставки), враховуючи, що саме такий рівень необхідний для забезпечення нарахування заробітної плати працівнику найнижчої кваліфікації в розмірі не нижче мінімальної заробітної плати відповідно до пункту 2.19 Генеральної угоди на 2016–2017 роки щодо підвищення в 2017 році частки основної заробітної плати в структурі фонду оплати праці до 64%.

Наступна зустріч сторін соціального діалогу відбудеться після опрацювання озвучених пропозицій.

Департамент захисту соціально-економічних прав