1424676228 min2

 

У Міністерстві соціальної політики на зустрічі з експертами та представниками громадських організацій, зокрема профспілками, яка була присвячена обговоренню Проекту середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року, розглянуто чимало питань.


Ключовими з них стали:

- гуманітарні вантажі;

- державні підприємства у сфері протезування та створення реєстру отримувачів соціальних послуг;

- створення умов та стимулів для продуктивної праці.

„Пріоритетом нашої роботи є перетворення Міністерства соціальних виплат у Міністерство створення соціальних умов для гідного життя громадян”, - зазначив Міністр соціальної політики Андрій Рева.

Щодо гуманітарних вантажів, то протягом останніх місяців сформульовано перелік необхідних для їх ввезення документів та оприлюднюються отримувачі гуманітарної допомоги. Однак для системного вирішення питання необхідно працювати над Законом Про гуманітарну допомогу.

Не менш важливим є впорядкування діяльності державних підприємств Міністерства соціальної політики, що займаються протезуванням.

Найскладнішою є ситуація щодо заходу, який став структурним маяком отримання Україною траншу МВФ. Мова йде про розробку та запуск Єдиної інформаційно-аналітичної системи соціального захисту населення (ЄІАССЗН) та механізми громадського контролю за використанням коштів кредиту Світового банку, за які розроблятиметься система. Чинне законодавство надає соціальну підтримку і пільги понад 16-ти мільйонам одержувачів соціальних послуг. Велика частина соціальних реєстрів формуються на місцях, в паперовому вигляді і не передбачають звірки.

Таким чином, сотні мільярдів бюджетних гривень можуть розподілятися не за призначенням. В усьому світі подібні проблеми вирішувалися за допомогою єдиних автоматизованих баз даних одержувачів соціальної допомоги, які економили державам величезні суми грошей. Зробити щось подібне в Україні намагалися починаючи з 2006 року, за рахунок позикових коштів Світового банку (десятки мільйонів доларів). На жаль, експеримент закінчувався сумно - немає ні системи, ні грошей. На зустрічі в Мінсоцполітики учасники заходу домовилися про обговорення технічних вимог майбутньої системи.

Загалом, було озвучено п’ять основних напрямків діяльності відомства на середньострокову перспективу.

По-перше, забезпечення широкої зайнятості населення;

по-друге, проведення пенсійної реформи;

по-третє, розширення адресності соціальної допомоги, монетизація пільг;

по-четверте, посилена увага проблемним питанням дітей та сімї, проведення реформи інтернатної системи;

по-пяте, удосконалення системи надання пільг.

 

Прес-центр ФПУ

за повідомленням

Прес-служби Мінісоцполітики