ОПЗ

 

   На Одеському припортовому заводі почалося виробництво товарного карбаміду і аміаку. Про це нам повідомили у Фонді держмайна України.

 

На сьогоднішній день на ОПЗ працюють три з чотирьох основних цехів. Відновлення роботи ОПЗ почалося в перших числах березня 2017 року, після того, як в кінці лютого Кабінет міністрів України і Фонд держмайна розглянули варіанти роботи заводу і погодили короткостроковий контракт на переробку природного газу в хімічну продукцію. Запуск виробничих потужностей підприємства дозволить відновити випуск продукції, знизить соціальну напруженість на заводі і в регіоні..

Треба відзначити, що відновленню роботи ОПЗ у великої мері сприяли принципова позиція та активні конструктивні дії профспілок, спрямовані на розвиток виробництва та соціально-економічний захист працюючих на цьому підприємстві.

Свою важливу роль у цьому процесі зіграли Федерація профспілок України, Центральна Рада Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України, Федерація профспілок Одеської області, Одеський обласний комітет Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України та профспілковий комітет ОПЗ.

Так, протягом тривалого часу ФПУ разом з первинною профспілковою організацією і трудовим колективом AT «ОПЗ» вимагали від владних структур вирішення питання подальшого існування підприємства. У листах до КМУ зазначалося, що через відсутність можливості для AT «ОПЗ» закупати природний газ за ціною, що адекватно корелювалась би з ціною на продукцію, та суттєвим падінням цін на світовому ринку азотних добрив завод втрачає перспективи своєї подальшої роботи.

Центральна Рада Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України за дорученням колективу ПАТ «Одеський припортовий завод» зверталась до влади, зокрема до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням негайно втрутитися в ситуацію, яка склалася на підприємстві у зв’язку з припиненням постачання природного газу НАК «Нафтогаз України», що призвело до повної зупинки основних виробництв.  

У зверненнях підкреслювалось, що ПАТ «ОПЗ» є містоутворюючим підприємством й продовжує нести витрати, пов’язані з утриманням устаткування пожежного та вибухонебезпечного виробництва в нормальному робочому та безпечному стані.     Руйнується система соціального захисту працівників, ветеранів праці, пенсіонерів, яка напрацьована протягом багатьох років, під загрозою знищення стали об’єкти соціальної сфери для розвитку культури і спорту, які були гордістю підприємства, міста і країни.

Профспілки вимагали прийняти виважене і правильне рішення, яке має допомогти підприємству вижити та забезпечить рентабельність і економічну стабільність.

Як бачимо, вимоги профспілок почуті. ОПЗ почав роботу. Але проблем ще багато.. Їх треба вирішувати спільними зусиллями.

 

Прес-центр ФПУ