IMG 7922

 

15 березня під головуванням Першого заступника Голови СПО об’єднань профспілок, заступника Голови ФПУ Олександра Шубіна відбулось розширене засідання Робочої групи СПО об’єднань профспілок з розгляду документів щодо питань зміни діючих тарифів (цін) для населення. У ході засідання розглянуто проект Наказу Мінінфраструктури «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою».

Представники УДППЗ «Укрпошта» проінформували присутніх про ситуацію з передплатою вітчизняних видань, її фінансовим забезпеченням та про економічне обґрунтування підвищення діючих тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою.

 

IMG 7920

 

Було зазначено, що індекс цін виробників, роботи та послуги яких використовуються підприємством для надання послуг поштового зв’язку за січень-грудень 2016 становив 35,7% (за даними Державної служби статистики України), прогноз на 2017 рік – 11,1%, Індекс споживчих цін за 2016 рік склав 112,4%, за січень 2017 року – 101,1%, лютий 2017 року - 101%.

Темпи щорічного зростання видавничої вартості газет значно перевищують рівень зростання вартості послуг зв’язку з розповсюдження періодичних видань. Найбільшу питому вагу в загальних витратах Укрпошти становлять витрати на оплату праці з нарахуваннями. Розмір законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати у 2017 році стосовно до її розміру на 01.01.2016 (момент останнього підвищення тарифів) зріс у понад 2,3 рази (з 1378 грн до 3200 грн).

Крім того, середньомісячна заробітна плата одного листоноші у 2016 році (у штаті налічується 31 тис. листонош, а це 42% чисельності штатних працівників підприємства) в середньому становить 1874 грн, що менше від середньої по Україні – 6475 грн більше ніж у 3 рази.

Для доставки періодики задіяні близько 3 тис. одиниць автомобільного транспорту підприємства. Для перевезення пошти та друкованих видань транспортом долається відстань сумарний обсяг кілометражу якої складає понад 311,8 тис.км. Така діяльність потребує значних витрат. Так, тільки вартість 1 л бензину порівняно з 2015 роком зросла на 24,3% (з 16,63 грн до 20,67 грн).

Надання підприємствами послуг з розповсюдження періодичних друкованих видань за передплатою за тарифами, нижчими собівартості, та неотримання з Державного бюджету компенсації витрат на надання послуг за зниженими тарифами відповідно до частини 2 статті 9 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» призводить до зростання збитків від надання послуги з розповсюдження періодичних друкованих видань за передплатою.

Даним проектом наказу пропонується збільшити нинішній рівень тарифів у середньому на 48% та ввести їх в дію на передплату видань з доставкою з 01.07.2017. При тому для передплатників, які оформили передплату на рік, ціна доставки не зміниться.

 

IMG 7934

 

У разі зміни тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою за інформацією УДППЗ «Укрпошта» прогнозованими результатами буде сприяння зростанню доходів від надання послуг з приймання та доставки вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою та відповідно збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів, зменшення збитків від надання послуг з приймання та доставки періодичних друкованих видань за передплатою у 2017 році, впровадження соціальних заходів, спрямованих на підвищення заробітної плати працівників, насамперед листонош.

У той же час листом від 10.03.2017 № 02-50 Центральний комітет Професійної спілки працівників культури України не погодив проект наказу Мінінфраструктури та зауважив, що збільшення тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою негативно позначиться на роботі таких бюджетних закладів культури, якими є бібліотеки. Особливо це стосується сільських бібліотек, які у більшості регіонів являються єдиними осередками отримання інформації для сільського населення.

 

IMG 7924

 

Крім того, вкрай низька купівельна спроможність населення, позбавить значну частину читачів можливості своєчасно отримувати якісну інформацію та новини, що є порушенням статті 34 Конституції України, якою передбачено право громадян на доступ до інформації.

Після обговорення цього питання на розширеному засіданні, було вирішено запропонувати СПО об’єднань профспілок підтримати проект Наказу Мінінфраструктури «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою» з застереженнями про те, що максимальну кількість коштів, отриманих від підвищення тарифів, спрямувати на підвищення оплати праці працівників УДППЗ «Укрпошта», а також підготувати відповідне звернення до місцевих органів влади з проханням матеріально підтримати місцеві бібліотеки в умовах підвищення діючих тарифів.

 

Прес-центр ФПУ