28195314

«Намагання одночасно вирішити усі проблеми соціальної сфери призведе до того, що жодна з них вирішена не буде. Кожна дія має логічно випливати з попередньої та створювати передумови для вирішення іншої проблеми, – тому спочатку було прийнято рішення про підвищення мінімальної заробітної плати, яке дозволить у подальшому провести реформу пенсійної системи», – заявив Міністр соціальної політики Андрій Рева 21 березня в ефірі одного з телеканалів.

Міністр пояснив, що за умов дефіциту Пенсійного фонду в розмірі 140 млрд грн, а для осучаснення пенсій потрібно ще мінімум 40 млрд грн, було необхідно знайти джерела відповідних фінансових ресурсів. Тому спочатку підняли мінімальну заробітну плату, збільшили рівень оплати праці у бюджетній сфері. Це призвело до підвищення зарплат у виробничій сфері та зростання відрахувань до бюджетів та Пенсійного фонду і забезпечило можливості для проведення пенсійної реформи.

За його словами, невід’ємною складовою пенсійної реформи стане осучаснення пенсій, що значно збільшить їхній розмір для людей, які їх заробили своєю працею.

«Ми подамо до Парламенту законопроект про пенсійну реформу, якою передбачатиметься не індексація, а осучаснення пенсій. Результатом цієї реформи стане поновлення справедливості та стабілізація пенсійної системи», – зазначив Андрій Рева.

Він також наголосив на тому, що при обговоренні питання пенсійного забезпечення потрібно відрізняти соціальну допомогу від пенсійних виплат. Адже пенсія забезпечується багаторічною працею людини. Тому є несправедливою сьогоднішня ситуація, за якої дієздатна людина, не працюючи жодного дня та не виконуючи свою частину соціального договору, претендує на пенсійні виплати на одному рівні з тими, хто все життя важко працював.

За повідомленням Прес-служби Мінсоцполітики