3-4-460x315

 

Метою прийняття постанови є запобігання ризикам, які могли б призвести до повної зупинки розрахунків контрагентів НАК “Нафтогаз України” за відпущений у рамках спеціальних обов’язків природний газ і поставити під загрозу зриву як підготовку до наступного опалювального періоду, так і розрахунки Компанії із державним бюджетом.

З 1 квітня 2017 року втратила чинність частина шоста статті 11 Закону України «Про ринок природного газу», якою визначено, що розрахунки споживачів природного газу здійснюються із використанням поточних рахунків із спеціальним режимом використання.

У зв’язку з цим виник ризик відсутності механізму розрахунків споживачів за відпущений в рамках покладених спеціальних обов’язків природний газ, застосування якого передбачено пунктом 4 Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 № 187.

Розподіл коштів побутових споживачів природного газу, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання газопостачальних підприємств в оплату за відпущений природний газ, а також коштів виробників теплової енергії, що надходять на поточний рахунок із спеціальним режимом використання НАК «Нафтогаз України» в частині газової складової не здійснювався, що позбавило б Компанію можливості як забезпечувати належне виконання спеціальних обовязків, зокрема в частині підготовки до наступного опалювального періоду та формування ресурсу природного газу для визначених категорій споживачів, так і виконувати зобовязання перед державним бюджетом.

Станом на кінець квітня 2017 року загальний обсяг заборгованості контрагентів НАК «Нафтогаз України», продаж (постачання) природного газу яким здійснюється в рамках покладених на Компанію спеціальних обов’язків, перевищував 57 млрд. грн, а подальша відсутність реально діючого механізму розрахунків споживачів за відпущений в рамках покладених спеціальних обов’язків природний газ призвела б до її непрогнозованого збільшення.

Враховуючи викладене, виникла необхідність терміново вжити усіх необхідних заходів для відновлення дії механізму розрахунків споживачів за відпущений з ресурсів НАК «Нафтогаз України» природний газ із застосуванням поточних рахунків із спеціальним режимом використання та забезпечити неухильне дотримання вимог Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу.

З цією метою прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 296 «Деякі питання розрахунків за спожитий природний газ» на тимчасовій основі, до законодавчого врегулювання відповідного питання, забезпечити розподіл коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання.

Постановою зупинено дію Пунктів 5-8 Порядку проведення розрахунків за спожитий природний газ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 р. № 792 «Про забезпечення проведення розрахунків за спожитий природний газ», а також рекомендовано публічним акціонерним товариствам «Державний ощадний банк України», «Укргазбанк» та «Державний експортно-імпортний банк»:

розподіляти кошти, що надходять починаючи з 1 квітня 2017 р. на поточні рахунки із спеціальним режимом використання постачальників природного газу, на яких покладені спеціальні обов’язки, за спожитий природний газ:

побутовими споживачами та релігійними організаціями, з використанням нормативів, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 21 березня 2017 р. № 295;

теплопостачальними організаціями, з використанням нормативів, затверджених постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 21 лютого 2017 р. № 210 і 211.

 

 Департамент захисту соціально-економічних прав