Изображение 212

За ініціативою Федерації профспілок України спільно з Інститутом технічної допомоги та обміну інформацією (ТАІЕХ) 30-31 травня 2017 року в м. Києві проведено міжнародний семінар на тему: «Методологія визначення прожиткового мінімуму». Метою зазначеного заходу було ознайомити сторони соціального діалогу в Україні з передовою практикою розрахунку прожиткового мінімуму у державах-членах ЄС та підготувати рекомендації щодо вдосконалення методології розрахунку та застосування прожиткового мінімуму в Україні.

У заході взяли участь представники ФПУ, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, центральних та місцевих органів виконавчої влади, наукових інститутів, громадських об’єднань, та співробітники Представництва Європейського Союзу в Україні. Також до участі у семінарі були залучені міжнародні експерти:

Золтан Погаца, економіст, професор університету Західної Угорщини;

Пьотр Куровскі, науковий співробітник кафедри соціальної політики Інституту праці та соціальних досліджень (Польща);

Кевін Маккормак, керівник департаменту методології та досліджень Центрального статистичного управління (Ірландія).

Відкрив семінар Заступник Голови ФПУ Саєнко В.В., зазначивши, що на сьогодні питання вирішення проблеми удосконалення методики розрахунку прожиткового мінімуму є надзвичайно важливим та актуальним для України. Адже вся система соціального захисту - мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія, державна соціальна допомога, субсидії базуються на прожитковому мінімумі.

У перший день роботи семінару обговорювались питання законодавства, соціальних стандартів та гарантій, методики розрахунку та перегляду мінімального соціального кошика, а також ролі соціальних партнерів у встановленні прожиткового мінімуму.

З актуальними проблемами визначення та застосування прожиткового мінімуму в Україні учасників ознайомила Черенько Л.М., к.е.н., завідувач відділу дослідження рівня життя населення інституту демографії та соціальних досліджень імені В.М. Птухи НАН України. Остапенко Л.В., керівник департаменту захисту соціально-економічних прав ФПУ, поінформувала присутніх щодо проведеної роботи Федерацією профспілок України у напрямку удосконалення методології визначення прожиткового мінімуму впродовж останніх років.

Надзвичайно цікавими були доповіді міжнародних експертів.

Експерт з Угорщини, Золтан Погаца, ознайомив присутніх із законодавством ЄС, яке регулює питання визначення прожиткового мінімуму, соціальних стандартів та гарантій, щодо участі соціальних партнерів ЄС у розрахунку прожиткового мінімуму. Крім того, навів приклади моделей соціально-економічного розвитку окремих країн Європи, а також про те, яку роль відіграє прожитковий мінімум в цих країнах.

Виступ польського експерта Пьотра Куровські був націлений на висвітлення прожиткового мінімуму в країнах-членах ЄС, поняття мінімального соціального кошика, його функції, види та застосування у соціальній політиці Польщі. У цій країні розраховують два види прожиткового мінімуму: фізіологічний (мінімум для виживання), який застосовується як аналітична категорія, та соціальний, який застосовується як соціальний стандарт. Також, експерт акцентував увагу учасників, що при розрахунках прожиткового мінімуму у Польщі враховують сімейну складову та вік членів сім’ї.

Кевін Маккормак, експерт з Ірландії, розповів присутнім щодо розрахунку прожиткового мінімуму в Ірландії. У цій країні прожитковий мінімум розраховується для різних видів домогосподарств. Основа – домогосподарство, яке складається з однієї людини. Велика увага у цих розрахунках приділяється домогосподарствам з дітьми, різних вікових груп, що в свою чергу, на думку експерта, позитивно впливає на демографічну ситуацію у країні. Споживчий кошик у Ірландії складається з майже 2000 видів товарів та послуг, але разом з тим, така кількість позицій не є перепоною для щорічного його перегляду та оновлення.

Дуже цікавим виявився той факт, що у цій країні розраховуються регіональні показники прожиткового мінімуму, в залежності від величини того чи іншого населеного пункту.

Кожен із виступів викликав бурхливе обговорення та зацікавленість присутніх на семінарі, про що свідчила велика кількість питань до міжнародних експертів.

На другий день заходу учасники з метою напрацювання пропозицій з удосконалення методики розрахунку та застосування прожиткового мінімуму в Україні, проводили робочі зустрічі у групах. Модератори робочих груп запропонували присутнім, використовуючи знання отримані у перший день заходу, відповісти на ряд запитань, стосовно прожиткового мінімуму, а саме:

- які набори товарів та послуг мають включатися до прожиткового мінімуму;

- який метод розрахунку цього показника краще використовувати в Україні;

- для яких категорій має проводитись розрахунок;

- сфера застосування показника;

- порядок встановлення та перегляду прожиткового мінімуму.

Обговорення проходили у сприятливій робочій атмосфері, лунали різні пропозиції, проте при підведенні підсумків роботи у групах, виявилося, що до єдиної спільної думки з усіх питань прийти не вдалося.

Разом з тим, усі присутні погодились з необхідністю осучаснення та розширення наборів продуктів, товарів та послуг, які включаються до споживчого кошика, зокрема такими, як питна вода, мобільний телефон, комп’ютер, інтернет, освіта, медицина, житло, витрати на догляд за дітьми.

Думки учасників семінару щодо вибору кращого методу визначення прожиткового методу для України розділилися. Пропонувалося, залишити нормативний метод, або перейти на нормативно-структурний.

Категорії, для яких пропонувалось розраховувати цей показник були представлені найрізноманітніші, як для однієї особи, так і для сім’ї різного складу або для домогосподарств, для різних демографічних і соціальних груп.

Изображение 208

Семінар пройшов під модераторством: Костриці В.І., професора кафедри Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості України; Степаненко О.А., в.о. Секретаря Національної тристоронньої соціально-економічної ради; Черенько Л.М. - к.е.н., завідувача відділу досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України; Новак І.М. - к.е.н., провідного наукового співробітник сектору соціальних ризиків у сфері зайнятості населення Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України.

Таким чином, відбувся потужний обмін інформацією, який стане поштовхом у відновленні роботи стосовно вдосконалення методології визначення прожиткового мінімуму та виконання положення пункту 2.83  Генеральної угоди в частині підготовки проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про прожитковий мінімум» стосовно нових підходів щодо методології визначення прожиткового мінімуму відповідно до конвенцій МОП.

З презентаціями виступів можна ознайомитися у додатках (мовою оригиналу):

- The Living Wage in the European Union;

- The Living Wage Calculated;

- Social minimum baskets: idea, functions and application in social policy in Poland

Департамент захисту соціально - економічних прав