452773

15 листопада на своєму засіданні Уряд схвалив постанову Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до пункту 7 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів”, якою підвищено з 1 листопада 2017 року розмір соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів на 18 відсотків.

Розробленим Міністерством соціальної політики нормативним актом передбачено підвищення розміру соціальної стипендії для студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації – з 750 грн до 890 грн, III-IV рівня акредитації – з 1000 грн до 1180 грн.

Для студентів вищих навчальних закладів I-IV рівня акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, а також студентів вищого навчального закладу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, – з 2000 грн до 2360 грн.

Схвалено законопроект, яким врегульовується питання відпусток працівникам на період проведення АТО

З метою раціонального використання відпусток без збереження заробітної плати, передбачених пунктом 18 частини першої статті 25 Закону України „Про відпустки”, Уряд схвалив проект Закону України „Про внесення зміни до статті 25 Закону України „Про відпустки” (щодо відпусток працівникам на період проведення антитерористичної операції)”.

Розробленими Міністерством соціальної політики змінами чітко визначено, у яких населених пунктах працівники зможуть користуватися правом на відпустку без збереження заробітної плати на період проведення антитерористичної операції (а саме на територіях, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, і на лінії зіткнення), а також передбачається право керівникам підприємств, установ та організацій відкликати працівників, якщо підстав, за якими таку відпустку було надано, уже немає.

Реалізація акта сприятиме раціональному використанню працівниками відпусток на період проведення антитерористичної операції, уникненню зловживань з боку працівників і ефективній роботі розміщених на території Луганської та Донецької областей підприємств, установ та організацій, які можуть проводити діяльність в умовах відсутності бойових дій.

Кабінет Міністрів урегулював механізм обчислення пенсій особам, які отримали інвалідність внаслідок участі в ліквідації наслідків радіаційних аварій

Уряд на своєму сьогоднішньому засіданні, 15 листопада, вніс зміни до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Тим самим врегулював механізм обчислення пенсій особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок чого стали особами з інвалідністю.

Розроблена Міністерством соціальної політики урядова постанова про внесення змін до згаданого порядку передбачає, що за бажанням осіб вказаних категорій, пенсія по інвалідності обчислюється з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Таким чином, прийнята Урядом постанова забезпечує реалізацію Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій”, яким передбачено обчислення пенсій виходячи з розміру мінімальної заробітної плати особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок чого стали особами з інвалідністю.

За повідомленнями

Урядового порталу