zaborg

 

Пунктом 157.1 Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 12.03.2013 № 128/2013, передбачається прийняття у жовтні Верховною Радою України закону щодо нарахування пені за несвоєчасне та/або не в повному обсязі внесення плати за житлово-комунальні послуги.

На виконання вказаного пункту Національного плану дій на 2013 рік Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України було розроблено проект Закону України «Про внесення зміни до статті 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо нарахування пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги.

При розгляді на початку ц.р. вказаного законопроекту профспілки надавали Мінрегіону України зауваження і пропозиції.

24 квітня ц.р. представники Федерації профспілок України прийняли участь в нараді, яка відбулася в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, з питань узгодження позицій до проекту Закону України «Про внесення змін до статті 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо нарахування пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Більшість учасників засідання підтримали пропозицію профспілок, що рішення про поновлення нарахування і стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги передчасне, оскільки на сьогодні Урядом не вирішене питання погашення заборгованості по заробітній платі, яка станом на 1 квітня ц.р. за даними Держкомстату України складає 1078,4 млн. гривень.

         Крім того, профспілками було наголошено, що слід посилити роботу з підвищення рівня дисципліни оплати усіх категорій споживачів за спожиті послуги. Адже серед боржників не лише населення, але і установи та організації, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів та комерційні споживачі.

Недоцільно пов’язувати низьку платоспроможність підприємств ЖКГ тільки із наявністю заборгованості населення з оплати споживчих житлово-комунальних послуг.

Також більшість учасників підтримало позицію профспілок, що розмір пені у законопроекті (0,1% за кожен день прострочення платежу) завищено, і стягнення пені з новостворюваної заборгованості це не той захід, який може призвести до глобальних перетворювань у галузі ЖКГ.

На сьогодні Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України звернулося до СПО об’єднань профспілок з проханням надати пропозиції стосовно можливих варіантів доопрацювання проекту Закону України в частині визначення розміру пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги.

З метою вироблення узгодженої позиції членських організацій ФПУ щодо шляхів вирішення вищевказаного питання та зважених підходів стосовно соціального захисту населення, Федерація профспілок України організовує проведення засідання круглого столу, яке відбудеться 27 травня ц.р. о 14.00 за адресою: м. Київ, майдан   Незалежності, 2, Будинок спілок, кімната № 214.

            За результатами наради Мінрегіон України буде поінформовано щодо позиції профспілки з порушеного питання.

 

 

                                                                 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту