Борщовий набір демонструє зростання

Так звані продукти «борщового набору» навесні зростають у ціні. Запаси минулого року скорочуються, або й закінчуються, а нового врожаю доводиться чекати. Найбільше додав у вартості столовий буряк – аж на 36,7%. «Поважчали» капуста і морква – відповідно на 32% та 29,4%.

Закінчився піст, тож господині почали готувати борщ із м’ясом. Цей продукт теж подорожчав. Якщо проаналізувати динаміку з початку року, то свинина подорожчала на 7,65 грн (7,76%) до 106,28 грн за кг. Яловичина традиційно дорожча і теж додала в ціні 13,73 грн (11,38%) – до 134,34 грн.

 

ИНФОГРАФИКА

 

 

Українців наразі цікавить думка експертів: коли почнуть знижуватись ціни на овочі, оскільки здешевлення м’яса не очікується? Аналітики продуктового ринку прогнозують цінове послаблення лише через місяць. Саме тоді збільшиться пропозиція на торговельних майданчиках та ринках. При цьому вартість «борщового набору» має знизитись практично вдвічі, оскільки овочі нового врожаю довго не зберігаються.

А от прогнози щодо вартості м’яса точно не потішать українців. Яловичина вже до кінця літа сягне позначки 150 грн за кілограм. Свинина дорожчатиме повільніше, однак постійно, аж до кінця року.

Експерти з цього приводу мають свої міркування. З усіх продуктів харчування м’ясо в Україні порівняно з європейськими цінами найдешевше. Мабуть, тому виробники й переробники прагнуть до європейських стандартів.

Що стосується курячого м’яса, то ситуація виглядає так: спершу було цінове підвищення, потім послаблення. Усе через те, стверджують експерти, що у світі ціна на курятину загалом стабільна. В Україні на ціну м’яса птиці зазвичай впливає курс долара. Оскільки нині він відносно стабільний, то й ціна на «біле» м’ясо залишатиметься в «розумних» межах. «Розумними» їх називають у лапках, бо впродовж останніх 2 років вартість м’яса зростала набагато швидше, ніж середня зарплата українців.

За даними Держстату, протягом минулого року всі продукти в середньому подорожчали на 13,4%, у тому числі хліб і хлібопродукти – на 8,4%, хліб окремо – на 15,4%, м’ясо та м’ясопродукти – на 20,9%, риба та продукти з неї – на 1,7%, молоко – на 26,3%, сир – на 22,2%, яйця – на 5,7%, масло – на 27,6%, соняшникова олія – на 5,5%, фрукти – на 15,2%, овочі – на 10,3% і цукор – на 6,8%.

Утім, Уряд переконує, що зростання цін у 2018 році буде нижчим, ніж торік. Аналогічної думки дотримуються й експерти. На переконання директора департаменту ринкових досліджень рейтингового агентства IBI-Rating Віктора Шулика, динаміка вартості вітчизняних овочів і фруктів у 2018 році буде «індивідуальною» – у діапазоні від -10% до +10%. Причини: підвищення пропозиції, конкуренція з боку імпорту, переорієнтація попиту і сезонність.

За словами Олександра Хорева, керівника проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», черговий сезон картоплі, овочів борщового набору (цибулі, капусти, моркви, буряка) і яблук завершиться в квітні – травні 2018 року. Відповідно, цінові перспективи на перераховані вище позиції можна розглядати саме до кінця весни поточного року. Складно сказати, що буде з цінами, наприклад, восени, оскільки ще невідомо, як будуть планувати свої посадкові площі українські виробники.

 

Олексій Дорошенко

 

Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж:

«Зростання вартості свинини в 2018 році буде незначним (у межах офіційної інфляції і девальвації гривні), оскільки виробників стримують купівельна спроможність населення та зниження експорту. Найвірогідніше, будуть дорожчати філе, грудка, вирізка всіх видів м’яса. Малоймовірно, що м’ясо подорожчає до кінця року в межах до 15%, бо в січні ціну було збільшено дуже істотно, а роздрібні ціни ще не «підтягнулися» до підвищення оптових».

 

газета "Профспілкові вісті"
№20 (950) 17 травня 2018