groshi 60

Міністерство соціальної політики України відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» повідомляє, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах квітня 2013 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 1140,15 грн., для дітей віком до 6 років – 1076,70 грн., для дітей віком від 6 до 18 років – 1368,29 грн., для працездатних осіб – 1205,17 грн., для осіб, які втратили працездатність – 905,53 гривень (розрахунки додаються).

Таким чином, офіційна величина прожиткового мінімуму в середньому на одну особу, встановлена на квітень 2013 року статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», занижена порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму у квітні в середньому на одну особу – на 2,9%, а для працездатної особи – на 5,1%.

Звертаємо увагу, що розрахунки Мінсоцполітики України фактичного розміру прожиткового мінімуму у цінах квітня 2013 року суперечать Рішенню Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008 щодо збільшення прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які відповідно до законодавства підлягають обов'язковому державному соціальному страхуванню, на розмір ставки податку з доходів фізичних осіб.

У цьому випадку фактичний розмір прожиткового мінімуму у квітні 2013 року для працездатних осіб мав становити 1305 грн.

Отже, офіційна величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлена на квітень 2013 року статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», занижена порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скорегованим на ПДФО, на 13,7%.

Лист від Мінсоцполітики на адресу ФПУ про фактичний розмір прожиткового мінінумуму.

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту апарату ФПУ