faec8934fbafc1f1541f5b2585f2ed5c

За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах червня 2018 року становив 4293 грн. (графік 1 додається).

Таким чином, законодавчо встановлений на червень 2018 року (1762 грн.) прожитковий мінімум для працездатної особи занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,44 рази або на 2 531 грн. Мінімальна заробітна плата є нижчою від фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 570 грн.

Триває тенденція зростання заробітної плати в Україні (графік 2 додається). Середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у червні 2018 року становила 9141 грн., що:

- у 2,5 рази вище мінімальної заробітної плати (3723 грн.);

- на 24,2% більше ніж у червні 2017 року.

Заробітна плата працівників окремих галузей бюджетної сфери залишається нижчою ніж середня по економіці: в освіті – 8553 грн., охороні здоров’я та надання соціальної допомоги – 6194 грн.

Найбільшою середня зарплата є в Донецькій (9774 грн.) та Київській (13553 грн.) областях, найнижчою – у Чернігівській області (7341 грн.).

Індекс реальної заробітної плати у червні 2018 року порівняно з травнем ц.р. становив 104,8%, а відносно червня 2017 року – 113,0%.

Продовжує зростати заборгованість з виплати заробітної плати, яка станом на 1 липня 2018 року сягнула 2723,4 млн. грн., або 106,3% до попереднього місяця (графік 3 додається).

Заборгованість 109,6 тисячам працівників економічно активних підприємств зросла до 1566,3 млн. грн. (111,0% порівняно з 1 червня 2018р.), з яких 267,8 млн. грн. – борги державних підприємств.

Працівникам промисловості заборговано 2185,7 млн. грн. або 80,2% від загальної заборгованості.

Департамент з питань бюджету

та оплати праці апарату ФПУ