385273003 650x410

 

З 1 січня 2019 року енергопослуги клієнтам в Україні надаватимуть дві різні компанії. Відтак у минуле відійдуть обленерго: кожне розділиться на оператора системи розподілу та компанію-постачальника.

Для споживача це значить, що буде 2 договори – про надання послуг з розподілу і про постачання електроенергії. Споживачі отримають дві платіжки.

 

Запрацює монетизація субсидій. Програму реалізують у три етапи. Крім того, дане нововведення є вимогою до України від Міжнародного валютного фонду.

1. З 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть сім’ї, які звернуться по допомогу вперше. Гроші надходитимуть на їхній персональний обліковий запис в "Ощадбанку". Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Тим сім’ям, які беруть участь в монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через "Ощадбанк" сплачуватиме частину комуналки, в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунку.

2. З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, у тому числі користується допомогою в літній період.

3. З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

 

Прес-центр ФПУ

за повідомленнями Інтернет-видань