Як зросли ціни на продукти в Україні минулого року?

  2018

 

2018 року особливих стрибків цін на продукти не було, а експерти зазначали, що спостерігається стандартна модель зростання цін, без будь-яких надзвичайних ситуацій. Проте, за рік продукти харчування суттєво подорожчали. розповідає, як же змінилися ціни і які продукти подорожчали найбільше.

Як змінилися ціни

Ситуація з цінами попереднього 2017 р. не відрізнялася стабільністю через низку причин. Експерти пояснювали, що минулого року стрибок цін, спровокував зростання цін на продовольчі товари на зовнішніх ринках. А істотне подорожчання м'яса викликали масові смерті свиней від африканської чуми.

Проте, традиційно під кінець року ціни на продукти підвищуються. Згідно з даними Державної служби статистики, в листопаді 2018 року порівняно з груднем 2017-го подорожчало 87% соціального асортименту продуктів.

Якщо порівняти ціни на основні продукти харчування за грудень 2017 р. і листопад 2018 р. то вийде, що батон зріс в ціні з 10,34 грн до 12,36 грн, кілограм рису подорожчав з 23,09 грн до 24,11 грн, ціни на борошно зросли з 9,44 грн до 11, 24 грн, а ось вартість цукру трохи знизилася – з 15,78 грн до 14, 24 грн. Також впали ціни і на гречку, якщо наприкінці минулого року крупа коштувала 22,54 грн, то зараз середня ціна становить 16,63 грн.

Стосовно м'яса, то яловичина подорожчала на 13 грн і тепер коштує 127,43 грн, свинина замість 109,47 грн тепер коштує 115,86 грн, а найбільше ціна піднялася на куряче філе – з 89,51 грн до 103, 56 грн. Варена ковбаса подорожчала на 10 грн і тепер коштує 92,2 грн, а заморожену рибу можна купити за 72,9 грн, замість 65,93 грн.

Так, найбільше зросла у ціні цибуля, якщо в грудні 2017 року вона коштувала 5,46 грн, то зараз її вартість зросла в 2,5 раза і становить 12,87 грн. Недалеко пішла і морква, додавши 50% вартості, зараз кілограм овоча коштує 11,14 грн, замість 6,72 грн. А ось картопля не сильно подорожчала – з 6 до 6,76 грн.

Варто зазначити, що в ціні впали яйця, які зараз коштують 24,81 грн, замість 27 грн, і яблука. Так, кілограм фруктів обійдеться в 9,43 грн, а не в 16,76 грн.

Скільки українці витрачають на їжу

Згідно з даними Державної служби статистики, найбільша частина витрат українців припадає саме на харчування. Так, за перший квартал цього року українці в середньому витратили на їжу 42,1% своїх доходів – майже 212 млрд грн.

За результатами досліджень середньомісячний сукупний дохід на одне домогосподарство в першому кварталі 2018 р. становив 9 165 грн. Так, домогосподарство в місті отримувало 9 481 грн, а в селі – 8 513 грн.

В середньому, щомісяця українці витрачають по 8 456 грн, причому на харчування припадає половина всіх витрат – 47,5%, тобто 4 016 грн. Вартість харчування для однієї людини обходиться в 63 грн на добу.

Також повідомляється, що змінилася і структура харчування, в домогосподарствах збільшилося споживання риби на 7%, хліба на 1%. За розрахунками Держстату виходить, що щомісяця кожен українець в середньому споживає 4,8 кг м'яса, 1,5 кг риби, 19 яєць, 4,1 кг фрукт і ягід, 6,1 кг картоплі, 6,4 кг овочів.

Варто зазначити, що витрати на їжу сільських домогосподарств перевищують витрати міських – 51% проти 46%. При цьому сільські жителі споживають майже вдвічі більше картоплі, в 1,2 раза хліба і цукру, в 1,3 раза овочів.

До слова, українці з низьким рівнем доходів витрачають на їжу більше, ніж ті, хто заробляє більше. Але, ми вже розповідали, що така ситуація склалася через кореляцію низьких зарплат і високих цін.

 

За матеріалами сайту "Сегодня"

Архiв
<< < Червень 2019 > >>
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Не
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30