1447849669 bez-imeni-1

 

29 липня відбулась експертна нарада під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України-Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва з розгляду проекту Стратегії розвитку промислового комплексу України на період до 2025 року.

 

У обговоренні документу від профспілкової сторони взяли участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ, член Експертної ради Національного комітету з промислового розвитку Григорій Осовий, Голова Профспілки машинобудівників та приладобудівників України Анатолій Кубраченко, фахівці апарату Федерації профспілок України.

Коментуючи підсумки роботи Г.Осовий зазначив, що робота над Стратегією ведеться протягом останніх декількох років, але остаточно сформованого та прийнятого Урядом документу на сьогодні немає. Проте, розвивати промисловість Україні є зобов’язанням соціальних партнерів, яке закріплене у Генеральній угоді про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019—2021 роки. Адже промисловість – це локомотив вітчизняної економіки, її базис, від якого залежить економічний розвиток інших галузей та експортна спроможність нашої країни. Промисловість України включає майже 40 тис. підприємств різних форм власності, а за підсумками минулих років вона забезпечує майже третину валової доданої вартості та більш ніж 15% робочих місць. Окрім цього, промисловість створює зайнятість у суміжних сферах, таких як транспорт, торгівля та інших секторах.

Завдання щодо розробки Стратегії розвитку промислового комплексу України було покладене на Міністерство економічного розвитку і торгівлі, однак, розгляд цього документу на початку поточного року Національним комітетом з промислового розвитку, виявив його недосконалість.

Минулого тижня після доопрацювання проект Стратегії знову було представлено на розгляд урядового Комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності, який очолює С.Кубів. Представники Сторін соціального діалогу від профспілок і роботодавців піддали документ критиці через те, що на їхнє переконання, він не містить визначених пріоритетів, засобів досягнення цілей та фінансового забезпечення їх виконання. Фактично, представлений на розгляд проект Стратегії носить суто декларативний характер, тому за підсумками обговорення на урядовому комітеті його було знову повернуто на подальше доопрацювання.

На вчорашній нараді в КМУ до Стратегії було також висловлено низку пропозицій. ФПУ найбільшу увагу приділила тому, що стосується кадрового забезпечення розвитку вітчизняної промисловості. Оскільки це – робочі місця для працездатного населення, забезпечення працівників заробітною платою, соціальними гарантіями, створення гідних умов праці, - як раз ті питання, якими опікуються профспілки, - наголосив Г.Осовий.

Нажаль, в проекті Стратегії пропонується лише навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів, але не зазначається про необхідність створення гідних робочих місць в Україні, що загрожує перетворенню нашої держави лише на кузню кадрів, яка експортує робочу силу за кордон, але не забезпечує зайнятість населення.

Проте, на переконання профспілок, необхідно створювати мотивації, щоб висококваліфіковані фахівці знаходили застосування своїм професійним здібностям саме в Україні. Для цього потрібен прогноз ринку праці в сфері промисловості, врегулювання питання державного замовлення на підготовку фахівців відповідних професій, залучення бізнесу до створення міжгалузевих центрів підготовки фахівців на регіональному рівні, забезпечення гідних умов праці на виробництві та конкурентних зарплат на основі колективно-договірного врегулювання трудових відносин з метою стимулювання працівників не їхати за кордон, а працювати в Україні.

За результатами обговорення вирішено у триденний термін надати до проекту Стратегії пропозиції, які готують і профспілки. Але, чи виявиться спроможним ще цей склад Уряду породити такий важливий для країни документ і врешті-решт виконати свої зобов’язання?

- Питання – є актуальним і для наступного Уряду, - переконаний лідер українських профспілок.

 

Прес-центр ФПУ