dityachiy-odyag

 

 

 

На засіданні Громадської ради при Державній інспекції України з питань захисту прав споживачів, яке відбулось 20 червня і в якому взяли участь представники ФПУ, було розглянуто питання «Про результати лабораторних випробувань товарів дитячого асортименту, проведених ДП «Укрметртестстандарт».

 

У квітні – травні 2013 року, в рамках підготовки до щорічної прес-конференції, присвяченої «Дню захисту дітей», фахівцями ДП «Укрметртестстандарт» закуплено групу товарів легкої промисловості (середньої цінової групи), а саме, зразки продукції дитячого асортименту: одяг, взуття.

 

Більшість зразків було придбано у супермаркеті «Ашан», а також на ринках біля магазинів «Дитячий світ» (м. Київ). Всього закуплено 64 вироби для дітей виробництва України, Китаю, Польщі, Бангладеш, Туреччини, Італії та без позначення країни – виробника, з них:

-                       21 - вироби білизняні трикотажні та швейні для новонароджених;

-                       3 - вироби верхні швейні та трикотажні дитячі ( до трьох років);

-                       14 - вироби білизняні трикотажні дитячі ( до трьох років);

-                       1 - вироби наголовні;

-                       6 - вироби купальні;

-                       6 - вироби панчішно- шкарпеткові;

-                       13 - взуття.

 

За результатами випробувань встановлено, що із 64 перевірених виробів 58 не відповідають вимогам чинних нормативних документів, що становить 90,6%. З них 21 виріб для новонароджених, призначених для експлуатації в перші 28 днів життя, що становить 32,8% від загальної кількості тестованих виробів. Вироби не відповідали вимогам за конструкцією, матеріалам та фурнітурі. Встановлено порушення технології виготовлення виробів та застосованих матеріалів за фізико-хімічними, фізико-механічними та гігієнічними показниками. Так, використання синтетичних матеріалів у виробах для новонароджених та дітей ясельного віку, неякісних матеріалів з нестійким пофарбуванням чи невідповідним значенням рН є небезпечним не тільки для здоров’я дітей , але й їх життя.

 

Слід зазначити, що протягом останніх років, кількість неякісного, небезпечного одягу та взуття на ринку України значно зросла. Ситуація ускладнилася, коли з розділу 13 “Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні” було вилучено “полотна трикотажні та тканини бавовняні та змішані для білизняних виробів дитячого асортименту”, що призвело до:

- застосування для виробів білизняних дитячого асортименту (перш за все, для немовлят) матеріалів неналежного рівня безпеки та якості;

- допущення на ринок неякісного чи небезпечного матеріалу – сировини для виробництва швейних чи трикотажних виробів для дітей;

- збільшення ціни готових виробів для дітей, що виготовляються національними виробниками, так як до вартості процедури сертифікації дитячих білизняних виробів додатково додано вартість сертифікації застосованого матеріалу;

- недостовірного та неналежного маркування сировинного складу матеріалів та готових виробів та невідповідність вимогам Технічного регламенту, щодо назв текстильних волокон і маркування текстильних виробів.

 

Підтвердження цього - незначна кількість виданих сертифікатів відповідності на полотна трикотажні та тканини бавовняні та змішані для білизняних виробів дитячого асортименту, що свідчить про наявність на споживчому ринку України великої кількості контрафактної продукції.

 

За даними оприлюдненого в 2012 році "Аналізу регуляторного впливу у разі впровадження наказу Мінекономрозвитку України "Про внесення зміни до Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні", за півтора роки на всю Україну було видано аж 9 сертифікатів на тканини та трикотажні полотна. І це, при сьогоднішньому заповненні ринку як готовими дитячими білизняними виробами вітчизняного виробництва, так і текстильними матеріалами, які перепродує незліченна кількість організацій – фірм та компаній, що ввозять тканини та трикотажні полотна з усього світу. На жаль, Україна полотна трикотажні та тканини бавовняні та змішані для білизняних виробів дитячого асортименту, практично не випускає.

 

Ситуація з безпекою та якістю продукції для дітей дуже складна, про що неодноразово нагадував Прем’єр-міністр України Азаров М.Я., коли у грудні 2011 відвідав ДП «Укрметртестстандарт». Зараз треба навпаки, не виводити продукцію з «Переліку…», а доповнювати його – шкільною формою, памперсами, постільною білизною для дітей та іншими виробами, що впливають на здоров’я дитини. Так, як це зараз роблять наші сусіди з Росії, Білорусії інших країн Митного Союзу, де введені та діють Технічні Регламенти з конкретними вимогами до продукції для дітей та підлітків.

 

Відповідно до проекту Наказу Мінекономрозвитку України «Про внесення змін до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні» передбачається скоротити Перелік на товари легкої промисловості дитячого асортименту.

 

За результатами обговорення члени Громадської ради прийняли рішення:

  1. 1.Інформацію про результати лабораторних випробувань товарів дитячого асортименту, проведених ДП «Укрметртестстандарт» взяти до відома.
  2. 2.Звернутися до Прем’єр-міністра України, Міністра економічного розвитку і торгівлі України, Держпідприємництва з пропозиціями відтермінувати внесення змін до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні у частині товарів легкої промисловості дитячого асортименту до введення в дію Технічного регламенту безпеки продукції для дітей та підлітків.

 

На цьому ж засіданні Громадська рада підтримала звернення Федерації профспілок України до Кабінету міністрів України стосовно доповнення «Норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» видом споживання природного газу – «плита газова за наявності електричного водонагрівача».

 

 

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту

(за сприяння представників Громадської ради Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів)