ipoteka-300x300

 

У зв’язку з набранням чинності статті 265 Податкового кодексу України (ПКУ) щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки до ФПУ надходять стурбовані звернення від членських організацій стосовно вирішення проблем пов’язаних із зазначеною нормою.

З метою забезпечення соціальної справедливості та створення сприятливих умов в оподаткуванні фізичних осіб ФПУ вживає широкий спектр заходів на вирішення цих питань.

На неодноразові звернення ФПУ до Міністерства доходів і зборів України та Міністерства фінансів України щодо вирішення проблем, пов’язаних з встановленням справедливого підходу до застосування податкових пільг зі сплати податку на нерухоме майно для фізичних осіб, були отримані відповіді, що виправити таку несправедливість можливо лише законодавчо.

У зв’язку з цим, в квітні ц.р. ФПУ звернулась до Голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики                 Хомутинніка В.Ю. та Заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, народного депутата України, Представника ФПУ у Верховній Раді Стояна О.М. з проханням сприяти найближчим часом розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України законопроекту №2292, який врегульовує зазначені проблеми, зокрема щодо врахування при оподаткуванні сумарної площі всієї житлової нерухомості, якою володіє фізична особа – платник податку.

Також, зважаючи на соціальну значущість порушеного питання, ФПУ звернулась до керівників членських організацій з пропозицією надіслати звернення щодо підтримки законопроекту №2292 до керівників депутатських фракцій парламенту та народних депутатів, з якими вони співпрацюють.

На даний час низка членських організацій (зокрема, Профспілка металургів і гірників України, Федерація незалежних профспілок Криму та інші) проінформували ФПУ про заходи, здійснені на підтримку законопроекту №2292.

Також зазначаємо, що Федерація профспілок України активно співпрацює з Комітетом Верховної Ради України з питань податкової та митної політики та готує зауваження і пропозиції до проектів нормативно-правових актів, що надходять на розгляд профспілкової сторони, альтернативні законопроекти з метою створення сприятливих податкових умов для профспілок та громадян, а також недопущення порушення принципу соціальної справедливості.

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту