bjudget 2012

 

Пунктом 9 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» визначено внесення пропозицій щодо підвищення соціальних стандартів та їх фінансового забезпечення на основі моніторингу виконання Державного бюджету України за підсумками І кварталу 2013 року. Дорученням Прем’єр-міністра України М.Я. Азарова від 11.03.2013 № 05/01-15/431 передбачено залучення профспілок до підготовки вищезазначених пропозицій.

Керуючись зазначеним ФПУ ще в березні п.р. підготовлено та надіслано до Міністерства фінансів України та Міністерства соціальної політики України пропозиції стосовно внесення змін до Держбюджету поточного року.

В результаті їх розгляду до профспілок надійшли офіційні відповіді Міністерства соціальної політики України, а також залучених ним до опрацювання означених пропозицій Міністерства молоді та спорту України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Окремі пропозиції профспілок знайшли підтримку зазначених міністерств.

Так, зокрема Мінсоцполітики підтримало пропозицію ФПУ щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення. Зазначені пропозиції включено до пропозицій Мінсоцполітики щодо внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2013 рік", поданих до Мінфіну на початку травня п.р.

 

Мінсоцполітики висловило також підтримку стосовно пропозиції ФПУ щодо необхідності передбачити збільшення обсягів фінансування на утримання та оплату праці працівників органів державного управління (за розрахунками Мінсоцполітики при підвищенні середньомісячної заробітної плати працівників місцевих державних адміністрацій з 1 липня 2013 року до 3000 грн., додаткові видатки складуть 315,5 млн. гривень).

Мінсоцполітики проінформувало, що в березні п.р. звернулось до Кабінету Міністрів України з проханням доручити Мінфіну підготувати зміни до Державного бюджету України на 2013 рік, у яких врахувати додаткові видатки на оплату праці працівників місцевих органів виконавчої влади у сумі 315,5 млн. гривень. З зазначеного питання Прем'єр-міністр України М.Я. Азаров надав доручення Мінфіну (від 08.05.2013 № 31-07240-02-3/14270) про подання в установленому порядку проекту відповідного акта для розгляду на засіданні Кабінету Міністрів України.

 

Крім того, Мінсоцполітики підтримало пропозицію профспілок щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2011 року №167 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для оздоровлення та відпочинку дітей працівників агропромислового комплексу» з метою поширення її дії на дітей працівників установ соціального захисту та в кінці березня п.р. звернулося до розробника (Мінагрополітики) з проханням внесення вище зазначених змін.

 

Міністерство молоді та спорту України також підтримало ініціативи ФПУ щодо підвищення рівня соціальних стандартів, скасування обмежень при наданні пільг та визначенні розміру соціальної допомоги, а також збільшення обсягу видатків на оплату праці працівників установ (закладів, організацій), що утримуються з бюджетів усіх рівнів.

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства у своєму листі до ФПУ зазначило, що впродовж тривалого часу в Україні реалізується декілька державних програм, основною метою яких є поліпшення житлових умов громадян, зокрема: Державна цільова соціально-економічна програма будівництва (придбання) доступного житла та Державна програма забезпечення молоді житлом, які користуються попитом громадян. Однак проблемою реалізації зазначених програм залишається рівень їх фінансування. Враховуючи позитивний досвід цих програм Міністерство підтримує пропозиції профспілок стосовно збільшення фінансування державних програм із забезпечення молоді житлом та будівництва доступного житла.

 

На жаль позиція Міністерства фінансів України щодо врахування профспілкових пропозиції внесення змін до Держбюджету поточного року наразі невідома.

 

Крім того, на необхідності якнайшвидшого внесення змін до Державного бюджету України на 2013 рік в частині окремих видатків соціального спрямування акцентовано увагу, у пакеті документів направлених у червні п.р. до Першого віце-прем’єр-міністра України Арбузова С.Г. та заінтересованих міністерств (Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства культури України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства юстиції України).

 

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ