DSC 01364

 

29 січня 2020 року відбулося Віче профспілок Вінницької області на захист трудових і соціально-економічних прав людини праці, участь в якому взяли 350 представників від  3 тисяч первинних профспілкових організацій, яких делегували 200 тисяч членів профспілок області.

Відкрив профспілкове Віче Голова Федерації профспілок області Микола Колесник.

Image 06

У Віче взяли участь: профспілковий актив області, лідери обласних галузевих профспілок, районних організацій профспілок, голови районних координаційних рад голів профспілкових комітетів, члени Ради ФПО, члени Молодіжної ради ФПО, представники Сторін соціального діалогу області - Наталя Заболотна – заступник голови облдержадміністрації та Леонід Антонюк – виконавчий директор обласного об’єднання організацій роботодавців, представники Управління фонду соціального страхування України у Вінницькій області, Управління Держпраці у Вінницькій області, керівники підприємств, організацій і установ.

Голова Федерації Микола Колесник поінформував присутніх про загрози, що несе запропонована Урядом лібералізація трудового законодавства. Він зазначив, що такі зміни законодавства про працю, про професійні спілки, соціальне страхування і соціальний діалог провокують до загострення ситуації в суспільстві, протистояння між працівниками і роботодавцями, змушують профспілки до вжиття різних форм протестних дій.

Представники трудових колективів підприємств, установ і організацій різних сфер економіки області донесли до громадськості та керівництва області тривогу і обурення так званою ”трудовою реформою”, яка є грубим порушенням трудових прав людини, руйнуванням збалансованої законодавчої системи трудових прав і гарантій, ігноруванням норм Конституції і трудового законодавства України, європейського і міжнародного права.

Заступник Голови обласної державної адміністрації Наталя Заболотна у своєму виступі зазначила, що час  безумовно вимагає внесення змін до трудового законодавства. Трудовий кодекс - це конституція для мільйонів українців, тому зміни до законодавства про працю мають відбуватися прозоро, з урахуванням пропозицій усіх Сторін соціального діалогу.

DSC 0349

Запропонувала провести зустріч з профспілками області, на якій обговорити конкретні пропозиції профспілок до законопроекту ”Про працю”. В цьому надзвичайно важливому питання потрібно забезпечити баланс інтересів влади, профспілок та роботодавців.

Виконавчий директор обласного об’єднання організацій роботодавців Леонід Антонюк у своєму виступі підтримав тривогу  профспілок щодо загроз, що несе запропонована Урядом лібералізація трудового законодавства. Підняв питання необхідності першочергового захисту вітчизняного виробника. Зауважив, що з кожним роком в області зменшується кількість працюючих. В разі прийняття даного законопроекту без врахування пропозицій від усіх соціальних партнерів, ми отримаємо нову хвилю виїзду наших працівників на роботу за кордон. А цього допустити не можна.

Учасники Віче вимагають від Кабінету Міністрів України терміново відкликати з Верховної Ради антинародні та антисоціальні законопроекти реєстраційні №№ 2275; 2681; 2708, які направлені на захист інтересів олігархів і транснаціональних корпорацій та спрямовані проти працівників і профспілок.

Невідкладно розпочати роботу над справедливою трудовою реформою у форматі тристороннього соціального діалогу у відповідності до Конституції України, чинного законодавства, міжнародних зобов’язань держави щодо євроінтеграційного курсу та за участі експертів Міжнародної організації праці.

Спілчани звернулися до народних депутатів України з пропозицією не підтримувати і не голосувати за антинародні законопроекти №№ 2275; 2681; 2708.

Закликали соціальних партнерів - органи виконавчої влади і місцевого самоврядування та організації роботодавців області, депутатів місцевих рад усіх рівнів, підтримати вимоги профспілкового Віче та домагатися від Кабінету Міністрів України відкликання з Верховної Ради антинародних та антисоціальних законопроектів. Провести справедливу трудову реформу за участі всеукраїнських репрезентативних об’єднань профспілок і роботодавців у повній відповідності до Конституції та чинного законодавства України.

Одночасно, учасники Віче заявили про свою готовність та спроможність до боротьби за трудові і соціально-економічні права трудящих та членів їх сімей, вжиття різних форм протестних дій, аж до організації страйків.

Віче звернулося до усіх небайдужих громадян, молоді, громадських організацій області із закликом підтримати професійні спілки, висловити єдину позицію громадянського суспільства проти намірів влади знищити принципи демократії, обмежити конституційні права громадян на гідну працю та участь у профспілках для захисту своїх трудових прав.

Image 20

Учасниками профспілкового Віче було прийнято відповідну Резолюцію, текст якої передано представникам Сторін соціального діалогу в області.

Також учасниками Віче було підтримано рішення Президії ФПО  щодо проведення 30 січня п.р. мітингу профспілок області проти руйнування системи законодавчого захисту трудових, соціальних та економічних прав та гарантій працівників.

 

Федерація профспілок Вінницької області