IMG 0095

 

У Міністерстві соціальної політики України 19 липня відбувся круглий стіл на тему «Вдосконалення системи пенсійного забезпечення України. Основні завдання» у роботі якого взяли Міністр соціальної політики України Наталія Королевська, заступник Голови ФПУ Григорій Осовий, заступник керівника Департаменту соціального діалогу та соціального страхування апарату ФПУ Віктор Іванкевич, народні депутати, представники Пенсійного фонду, роботодавці, науковці, провідні експерти вітчизняних і міжнародних наукових організацій.

Відкрила захід Міністр соцполітики України Наталія Королевська, яка наголосила, на тому, що сьогодні виповнилося десять років від старту пенсійної реформи в Україні. За час що минув до неї накопичилося багато питань як від сторін соцпартнерства, експертів, і у простих людей, які бачать пенсійну зрівнялівку, чи отримують мізерні пенсії.

Відбулася конструктивна та відверта розмова про наболілі проблемні питання пенсійної системи, яка є найбільш чутливою для країни та вимагає прийняття невідкладних рішень.

У ході обговорення сторони наголошували на прискоренні розробки законодавчих ініціатив стосовно удосконалення систем пенсійного забезпечення, а також визначили основні цілі та завдання спрямовані на подальше реформування пенсійної системи.

Сьогодні перед Мінсоцполітики стоять три головні завдання: зробити пенсії в Україні справедливими, забезпечити стабільну роботу та ліквідувати дефіцит Пенсійного Фонду. За словами Наталії Королевської цього можна досягти, зокрема, шляхом позбавлення Пенсійного фонду невластивих для солідарної системи видатків, які у 2013 році складають 40,9 млрд. грн. Окрім цього потрібно підвищити фонд оплати праці у країні та поліпшити адміністрування Пенсійного фонду.

«Щоб сьогодні Пенсійний фонд був бездефіцитним, фонд оплати праці, з якого сплачуються страхові внески, має складати 548,3 млрд. грн. Зараз він орієнтовно складає 480 млрд грн. При цьому ще близько 150 млрд. знаходиться у тіні», – зазначила Наталія Королевська. За її словами, для того, щоб провести усі необхідні осучаснення та підвищити пенсії людям, фонд оплати праці має становити 766,5 млрд. гривень.

До кінця 2013 року планується підвищення мінімальної пенсії до 949 грн. До кінця року заплановано проведення чергового етапу осучаснення пенсій, після чого вонизбільшаться в середньому на 149 грн для 10, 7 млн громадян.

Крім того в Мінсоцполітики пропонують розпочати перерахування внесків з кінця 2014-2015 року. При цьому потрібно внести зміни до законодавства, щоб впровадження накопичувальної системи пенсійного страхування могло відбуватися, незважаючи на дефіцит Пенсійного фонду.

Гостра дискусія відбулася щодо виплат пенсій, призначених на пільгових умовах окремим категоріям громадян, питання нерівномірності розподілу пенсій і пропорцій у розмірах пенсій громадянам які вийшли на пенсію у різні роки, збільшення гендерного розміру пенсій а також звільнення солідарної системи від невластивих видатків. Учасники круглого столу були одностайними у тому, що потрібно усувати несправедливість у порядку індексації пенсій та удосконалювати систему недержавного песнійного забезпчення.

Окреми рядком йшлося про запровадження ІІ рівня системи пенсійного забезпечення. Було заслухано думки представників від профспілок, провідних експетрів, науковців щодо посилення захищеності пенсійних накопичень, зниження адмінстративних витрат.

Мінсоцполітики сьогодні переглядає передумови започаткування сплати внесків до накопичувальної системи загальнобов’якового пенсійного страхування, віковий ценз застрахованих осіб. Внесено пропозиції, починаючи з кінця 2014 року початку 2015 року переглянути систему функціонування накопичувальної системи Пенсійного фонду в частині його статусу, як юридичної особи, доцільності та функціональності ради накопичувального пенсійного фонду.

Підбиваючи підсумки круглого столу його учасники запропонували для запровадження запланованих змін визначитися з доцільністю створення та функціональністю накопичувального пенсійного фонду та відпрацювати державні механізми захисту коштів фонду та гарантій для населення.

 

Тетяна РУБАН, «ПВ»

Фото Кирила ЛАТИШЕВА

 

IMG 0194

 

IMG 0150

 

 

 

IMG 0158

 

IMG 0013