Б

 

З ініціативи Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна - ЄС відбулась чергова робоча зустріч її представників з Віце-Прем‘єр-Міністром України Іванною Климпуш-Цинцадзе щодо порядку денного участі громадянського суспільства в процесі євроінтеграції.

 

 Члени  УС ПГС Україна – ЄС проінформували  Віце-Прем‘єр-Міністра України про хід та підсумки виборчого процесу в УС, про ті проблеми, які турбують громадськість і потребують обговорення і вирішення за участю органів виконавчої влади.

 

Як зазначив член УС ПГС,  Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий,  члени делегації від профспілкової сторони запропонували для розгляду низку актуальних питань.

 

Зокрема координатора робочої групи №4 «Зайнятість, соціальна політика, рівні можливості та здоров’я». УС ПГС, голова Профспілки працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв проінформував про аналіз, який проведено стосовно таких гострих питань:

 

- реформа заробітної плати як відповідь на найгостріші виклики для країни (трудова міграція і збереження трудового потенціалу, підвищення цін на енергоносії та комунальні послуги, пенсійна реформа тощо)
- залучення регіональних громад і влади до виконання Угоди про асоціацію в частині захисту довкілля;
- соціальний захист населення в процесі реформи енергетичного сектору;
- контроль за виконанням декларацій Платформи громадянського суспільства;
- пріоритетний порядок денний держави з євроінтеграції.

 

Представник профспілок наголосив, що ці напрацювання будуть передані Національної тристоронньої соціально – економічної раді.

 

Продовжуючи цю важливу тему, Голова ФПУ Григорій Осовий  акцентував увагу на тому, що питання збереження та розвитку трудового потенціалу розглядалось на останньому засіданні НТСЕР. Ініціаторами та організаторами цього розгляду виступили сторони профспілок та роботодавців. Відбулась плідна, конструктивна дискусія, напрацьовані відповідні пропозиції та рекомендації.

 

Профспілковий лідер наголосив на тому, що у вирішені питань соціально - економічного розвитку, захисту прав та інтересів працюючих влада має не тільки прислуховуватися до профспілок, як представників та захисників людей праці, вона має вести з ними діалог, як сз соціальними партнерами і спільно вирішувати гострі питання.

 

У зв’язку з цим Григорій Осовий проінформував Іванну Климпуш-Цинцадзе про те, що саме ці питання знаходяться у центрі уваги 20-го саміту Україна-ЄС в Брюсселі.

 

Додамо, що на цьому саміті профспілки України та Європи схвалили спільну заяву, у якої вважають, що необхідно вжити невідкладних заходів щодо поліпшення соціально-економічної ситуації в країні, підвищення ефективності соціального діалогу, дотримання основоположних конвенцій МОП. Текст заяви можна подивитись тут:  =http://fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/mizhnarodna-robota/14297-spilna-zayava-evropejskikh-ta-ukrajinskikh-profspilok-pro-prava-profspilok

 

Особливий акцент Голова Федерації профспілок зробив на порушенні прав працюючої людини та законних прав профспілок, які виконують правозахисні функції. Він заявив: якщо Уряд і Верховна Рада належне не зреагуюють, то доведеться подавати скаргу в МОТ, залучати моніторингову місію та звертатися за захистом до Європейського суду з прав людини.

 

При цьому профспілковий лідер наголосив: Федерація профспілок України, її членські організації прагнуть розвивати справжній, конструктивний, реальний соціальний діалог. Але вони активно захищали і надалі будуть захищати законні права та інтереси людини праці та профспілок.

 

 

 

НАША ДОВІДКА. Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, підписаної у березні 2014 року, з метою інформування представників громадянського суспільства про хід виконання Угоди та врахування їхнього внеску в реалізацію Угоди створено Платформу громадянського суспільства Україна-ЄС. Вона складається з представників громадянського суспільства України, з одного боку, і членів Європейського економічного і соціального комітету, з іншого боку, і є форумом для проведення зустрічей та обміну думками.

 

З лютого 2016 по лютий 2017 року Голова ФПУ Григорій Осовий  очолював Українську сторону Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Вперше увагу громадянського суспільства вдалося привернути до проблематики трудових відносин в Україні. На засіданнях Платформи за безпосередньої активної участі представників профспілок були прийняті Спільні декларації, що містять конкретні рекомендації, у тому числі і з соціально-економічних та трудових питань, стосовно виконання Угоди про асоціацію. Завдяки наполяганню членів УС ПГС від профспілок була досягнута домовленість про включення питання дотримання прав профспілок в Україні до порядку денного наступного засідання Платформи громадянського суспільства, яке відбудеться у листопаді 2018 року у Києві.

 

 

 

На фото: 

 

Співголови Платформи - Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий та член Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК) Альфредас Йонушка, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе 8-9 листопада 2016 р. у Києві під час проведення двостороннього засідання Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС (ПГС).

 

 

 

 

 

Прес-центр ФПУ